fbpx
Сьогодні
18:52 29 Бер 2022

Бельгія, Нідерланди, Ірландія та Чехія висилають російських дипломатів

English version here

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, Бельгія висилає 21 російського дипломата, ще 4 дипломатів висилає Ірландія та одного – Чехія.

Про це повідомляють NOS, RTBF та The Irish Times.

Посла Росії в Нідерландах викликали у вівторок в МЗС, щоб повідомити йому про рішення.

Дипломати, підозрювані в шпигунстві, мають покинути країну протягом двох тижнів.

"У цих людей написано дипломат на візитній картці, коли вони насправді роблять щось зовсім інше. Ми прийняли це рішення заради безпеки Нідерландів", – заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра, не уточнивши деталей.

Висилка також була узгоджена з іншими країнами, які раніше висилали російських дипломатів, такими як США, Польща та Болгарія. Густра зазначив, що Росія у відповідь також, ймовірно, висилатиме нідерландських дипломатів.

Рішення стосується російських дипломатів, акредитованих в посольстві Росії в Брюсселі або Генеральному консульстві в Антверпені. Воно було ухвалене через "причетність дипломатів до шпигунських операцій та операцій з впливу, що загрожують безпеці країни", повідомила у вівторок міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес. Російські дипломати повинні будуть покинути територію Бельгії протягом 15 днів.

Чотирьом високопоставленим чиновникам російського посольства в Ірландії було запропоновано залишити країну, оскільки "їхня діяльність не відповідає міжнародним стандартам дипломатичної поведінки". Про це заявив прем'єр-міністр Майкл Мартін.

Мартін повідомив про це парламенту у вівторок, після того, як лідер лейбористів Івана Бачик раніше закликала вислати посла РФ з Ірландії та попросила проінформувати про ситуацію.

Глава уряду сказав, що, коли питання надійшло від пані Бачик, Міністерство закордонних справ викликало російського посла, і "я не хотів скасовувати нормальні дипломатичні протоколи".

"За Віденською конвенцією 1961 року чотирьох високопоставлених посадових осіб російського посольства попросили покинути державу, оскільки їхня діяльність не відповідає міжнародним стандартам дипломатичної поведінки", – сказав він.

Міністерство закордонних справ Чехії сьогодні також оголосило одного з дипломатичних співробітників посольства РФ у Празі персоною нон грата.

"Співробітник має залишити Чехію протягом 72 годин. Разом із нашими союзниками ми обмежуємо присутність російських спецслужб у ЄС", – йдеться у заяві в Twitter.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: