fbpx
Сьогодні
Екорубрика 18:58 12 Січ 2020

Чим Україна може похвалитися у "зеленій" царині? 10 успішних екорішень у 2019 році

Рейтинг досягнень складений за підтримки експертів з найбільших екологічних громадських організацій

2019 рік приніс Україні не лише техногенні лиха та кліматично аномальну зиму, але й значні екологічні перемоги.

«РУБРИКА» звернулася до авторитетних екологічних організацій – Екодія, 350.org Україна, Українська Кліматична Мережа та Еколтава, які назвали топ еко-рішень минулого року для України.

⭐️ Найбільший за всю історію України кліматичний марш

клімат

Більше двох тисяч українців та українок із 21 міста вийшли у Києві 20-го вересня на Міжнародний марш за клімат.

Вони вимагали від Президента Зеленського, Уряду та новоствореного Міністерства енергетики та захисту довкілля прийняти ряд рішучих дій, що стосуються найбільших екологічних загроз для України, а саме:

  • Перейти на 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року
  • Поступово відмовитися від викопного палива, встановити дату повної відмови від вугілля в енергетиці, підготувати регіони, залежні від вугільної промисловості, до справедливого переходу, припинити дотації у збиткову вугільну галузь
  • Визнати енергоефективність пріоритетом №1 у сфері енергоспоживання
  • Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво
  • Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах
  • Сказати "Ні" одноразовому пластику!

Екомарші набирають усе більше прихильників в усьому світі, і добре знати, що в Україні теж багато людей, не байдужих до довкілля.

Читайте також: Понад 2 тисячі українців з 21 міста приєдналися до Міжнародного маршу за клімат: як це було і чого вони хотіли

 

⭐️ Рада ухвалила закон про моніторинг викидів парникових газів в Україні

Верховна Рада прийняла законопроект №0875 "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" (МЗВ) у другому читанні.

Основна його особливість полягає в тому, що звіти підприємств про їхні парникові викиди тепер проходитимуть незалежну перевірку.

Законопроектом визначено правові та організаційні засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ), він спрямований на виконання зобов'язань України щодо Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами.

Положеннями законопроекту пропонується, зокрема, визначити повноваження органів державної влади у сфері МЗВ; визначити правові основи організації та здійснення МЗВ; встановити основні аспекти надання адміністративних послуг в сфері МЗВ; а також відповідальність за порушення законодавства в сфері МЗВ.

Законопроектом також запроваджується адміністративна відповідальність у вигляді штрафів з метою посилення охорони громадських відносин у сфері МЗВ, а також запобігання і припинення правопорушень у сфері МЗВ. Це неабиякий крок уперед, і ми сподіваємося, що він стане далеко не останнім!

⭐️ Ліквідація Міністерства енергетики і вугільної промисловості та створення "нового амбітного" міністерства Екоенерго 

Оржель

Не просто міністерство Екоенерго, а "нове і амбітне" як зазначають самі представники цього органу! З новизною все зрозуміло, а амбіцій у міністерства і правда багато.

Так, ним розробляється новий Національно-визначений внесок України (НВВ) до Паризької кліматичної угоди, а також візія зеленого переходу. Міністр та його заступники ці підтримують ідеї відновлюваної енергетики, енергоефективності та зменшення викидів парникових газів. Залишається лише побажати, аби амбіції міністерства було втілено в реальні дії та зміни на краще!

⭐️ Україна задекларувала перехід країни на 100% ВДЕ до 2050 року

Україна перейде на 100% відновлюваних джерел енергії швидше, ніж до 2050 року. 

Про це заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в ході Міжнародного маршу за захист клімату, який відбувся у Києві 20 вересня.

"Амбітна кліматична політика буде пріоритетом для України, а новостворене міністерство буде робити все можливе, аби країна перейшла на 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року, або навіть швидше", – запевнив він.

Оржель заявив про початок розробки нового зеленого бачення країни до 2050 року, у якому очікується належна частка ВДЕ в країні, інтегрований план з адаптації до зміни клімату і мета зменшити до мінімуму викиди парникових газів до 2050 року.

⭐️ Ще 3 міста України задекларували ціль переходу на 100% ВДЕ до 2050 року

сонячна станція сніг

У 2019 році ще 3 міста заявили про ціль переходу на 100% ВДЕ до 2050 року. Тепер в Україні таких міст 7!

Так, Баранівська ОТГ та Тростянецька міська рада заявили про ціль перейти на 100% ВДЕ до 2050 року та підписали меморандум про наміри з міжнародною організацією 350.org, яка є учасником коаліції "Енергетичний перехід". 

А на сесії Полтавської міської ради 32 депутати з 33 підтримали проект-рішення щодо підписання меморандуму між міжнародною організацією 350.org – Україна та в.о. міського голови Олександр Шамота про досягнення цілі: 100% ВДЕ у Полтаві до 2050 року. 

Свідомий підхід до довкілля і енергетичних питань на місцях, в окремих громадах – це, на нашу думку, саме те, що дозволить об'єднати навколо цих ідей всю країну.

⭐️ Прийняття Радою закону про відмову від пластику з 2022 року

пластик

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект № 2051-1, який пропонує заборонити пластикові пакети. Заборона вводиться з 1 січня 2022 року.

Законом передбачена заборона:

  • пластикових пакетів, товщиною до 50 мкм
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів

У Міністерстві енергетики та охорони довкілля кажуть, що це важливо для України та світу загалом, тому що поліетиленові пакети забруднюють ґрунти, ліси, річки та моря, 1 млн. птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею,  всього близько 6% від загального числа пакетів переробляються – решта роками лежить на сміттєзвалищах або ще гірше – серед природи.

⭐️ Екобус у Полтаві

Екобус

З 1 жовтня 2019 року у Полтаві почав курсувати мікроавтобус, який збирає використані небезпечні відходи: люмінісцентні лампи, термометри, акумулятори та батарейки.

На першому етапі Екобус збиратиме три категорії небезпечних відходів: люмінесцентні лампи, ртутні градусники, батарейки. Потім список буде розширений – так, бус збиратиме старі кінескопи та іншу електротехніку.

Відповідно до вищезазначених категорій відходів, бус оснащений трьома контейнерами. Далі їх вміст вивозитимуть на підприємства, які мають ліценцію на утилізацію небезпечних відходів.

Чудовий приклад місцевої ініціативи для інших міст!

⭐️ У Славутичі стартував перший в Україні енергокооператив «Сонячне Місто»

Сонячне Місто

«Сонячне Місто» – енергетичний кооператив, який дає можливість своїм членам заробляти на виробництві електроенергії з відновлюваних джерел. Спершу вони «скидаються» на сонячну електростанцію, а потім заробляють на продажу електроенергії за «зеленим тарифом».

У жовтні 2019 року технічна команда енергетичного кооперативу завершила монтаж першої сонячної електростанції потужністю 40 кВт на даху універсаму «Мінськ».

«Цьому передував рік роботи команди «Сонячного Міста» та інвестиції десятків членів кооперативу, які нас підтримали. За цей час ми зареєстрували кооператив, уклали договори з місцевою владою, обрали та перевірили дахи, отримали технічні умови від обленерго, уклали безліч договорів з постачальниками та підрядниками», – розповідають автори проекту. 

За три місяці до «Сонячного Міста» долучилося 65 членів кооперативу, які інвестували у проект понад 2,5 мільйони гривень.

⭐️ Вперше в Україні розпочато процес вивозу батарейок за кордон на переробку

Батарейки, здавайтеся

Фото facebook.com/batareiky

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїдуть на переробку на завод GreenWEEE в Румунії. Організація "Батарейки, здавайтеся" вперше в Україні отримала дозвіл на переробку батарейок в ЄС. Перемога!

Організація "Батарейки, здавайтеся!" розповіла, що перед тим, як відправити першу партію батарейок до Румунії, потрібно отримати супровідний лист від Міністерства енергетики та захисту довкілля України до уряду Румунії та пройти узгодження з боку Румунії. Але захист довкілля вартий проходження всіх бюрократичних кіл пекла навколо нього.

⭐️ Вперше в Україні громада відстояла свої інтереси від величезного промислового комплексу

Це історія успіху однієї громади: люди в Біликах на Полтавщині відстоювали свої інтереси від величезного промислового комплексу. І ось врешті було прийняте остаточне рішення Верховного суду України.

Згідно рішення, було розірвано договір оренди земельної ділянки з підстав порушення природоохоронного законодавства підприємством. Це – перший подібний в Україні випадок, а отже і важливий приклад та прецедент для інших громад.

Важливо, що ініціативна громада домоглася того, щоб позивачем була селищна рада. Тому що захищати інтереси громади – це її завдання.

Для досягнення цієї мети було проведено колосальну роботу. Громада зібрала весь фактаж, показала справжнє обличчя цього підприємства – і домоглася справедливості. Саме ж підприємство приховувало реальний стан речей, в той час як уся документація була в нормі. Більш того, за документами, там були встановлені всі сучасні очисні споруди, тощо.

Треба розуміти, що орендна плата за ділянку складає близько 2 млн грн у рік. А шкода, заподіяна лише землі через їхню діяльність, складає 3,5 млн грн. Забруднення ж води тягне на всі 8,5 млн шкоди. Таким чином, заподіяна шкода у кілька разів перевищує орендну плату за користування землею. Сподіваємося, це не остання перемога здорового глузду над інтересами промислових гігантів в Україні.

12584

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: