fbpx
Сьогодні
16:22 19 Лис 2019

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїдуть на переробку в Румунію

Фото facebook.com/batareiky

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України (це аж 1 млн штук) поїдуть на переробку на завод GreenWEEE в Румунії.

Про це повідомила ГО "Батарейки, здавайтеся".

"Наближаємось до історичного моменту – переробки перших 20 тонн батарейок (це аж 1 млн батарейок!) з України на заводі GreenWEEE в Румунії ♻️ Найскладніші етапи пройдені: батарейки та спеціалізовані бочки уже є, договір з заводом є і кошти для оплати його послуг теж. Що може завадити нам відправити всі ці батарейки на відповідальну переробку цього року? Дозвіл від Міністерство енергетики та захисту довкілля України на перевезення небезпечних відходів за кордон, який ми отримуємо уже… 70 днів😡", – пишуть активісти.

Вони зазначили, що такий жорстоко довгий таймінг пов'язаний з недосконалістю українських законів.

"Лише тоді ми відчули весь біль цих законів, коли самостійно подали 217 сторінок документів для отримання дозволу. Ми дізналися, що:

🤔 Базельська конвенція, яка регламентує перевезення небезпечних відходів в Європі та Україні реалізована по-різному. В Європі процес перевірки документів займає 2, максимум 3 тижні – це дозволяє компаніям ефективно передавати вторсировину один одному. В Україні процес триває 2 місяці (!). Чиновники за законом не мають права видати дозвіл раніше.

📨 У ЄС державні органи країни відправника самі автоматичнопо відомляють країну отримувача про те, що до них їдуть відходи. В Україні так не працює – ми мусимо отримати супровідний лист від Мінекоенерго та відправити завірені копії документів фізичною поштою – це відтягує процес отримання дозволу ще на 1-2 тижні.

🖊 Отримати цей супровідний лист від Мінекоенерго можна лише ПІСЛЯ того, як заступник міністра підпише дозвіл на вивезення. А це – щонайменше ще 1-2 тижні підготовки та підписання листа, враховуючи те, як сильно зараз завантажені співробітники нової команди Міністерства.

🖨 Всі 217 сторінок документів треба подавати у фізичному вигляді – це ж скільки дерев страждає від такої переробки. Одна необрежена помилка в знаку – це потенційна відмова у видачі дозволу, що далі й далі може затягувати процес", – пояснюють активісти.

І зазначають, що ці правила треба змінювати, адже нормальний ринок вторсировини в умовах такої бюрократії в Україні неможливий.

"Але поки що у нас діє такий закон, ми публічно звертаємося по підтримку до нової команди міністерства – міністра Олексій Оржель, співробітників дозвільного відділу відходів, аби вони зі свого боку пришвидшили підписання документів по нашому дозволу. Разом ми напишемо нову сторінку історії України та змінимо світ – хоч на якийсь відсоток, але змінимо його разом. Адже лише 1 батарейка здатна забруднити 16м2 землі. А в одній фурі з батарейками – їх в середньому 1 млн штук", – пишуть в ГО  "Батарейки, здавайтеся".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: