fbpx
Сьогодні
10:32 08 Гру 2022

Біля берегів Молдови та Румунії планують розташувати турецькі плавучі електростанції для України

English version here

Щоб постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну для допомоги енергетичній системі, турецька компанія Karpowership веде перемовини про те, аби направити кораблі-електростанції до Румунії чи Молдови.

Про це в інтерв'ю Anadolu Agency розповіла президентка компанії Зейнеп Харезі.

У виданні розповіли, що компанія обговорює постачання до 400 МВт потужності в Україну за допомогою плавучих електростанцій.

"Зараз ми ведемо переговори з Організацією Об'єднаних Націй (ООН) та іншими організаціями з надання допомоги, щоб знайти правильне рішення.

Ми можемо направити кораблі до Румунії чи Молдови і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну", розповіла Харезі.

Президентка компанії наголосила, що будь-яке майно, яке прямує до України, наразі не може бути застраховане, відтак вони не можуть бути впевнені у безпеці суден.

Нагадаємо, що спершу судна планували розташувати біля Одеси, і представники компанії зустрічалися з керівництвом Одеської області

Проте, через невпевненість у безпеці, плани довелося змінити.

"Між Румунією, Молдовою та Україною діють лінії електропередач. Ми можемо розмістити кораблі в Румунії та Молдові і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну", – пояснює керівниця компанії.

Також додали, що таким чином знімається проблема страхування.

"Ми ведемо переговори про потужність приблизно 300-400 мегават. Ці потужності можуть забезпечити електроенергією один мільйон домогосподарств. Ми можемо направити три-чотири кораблі для забезпечення цієї потужності",  розповідає Харезі.

Окрім того, судна можуть розміщуватися в різних гаванях. Плавучі електростанції можуть розпочати постачання електроенергії протягом місяця після остаточного узгодження технічних, комерційних та безпекових питань.

Вона додала, що компанія пропонує електроенергію нижче собівартості виробництва електроенергії в Молдові та Румунії та нижче вартості європейського енергетичного пулу.

Нагадаємо, що турецька суднобудівна компанія Karpowership, яка є виробником, оператором і власником флоту енергокораблів, заявляла, що веде переговори про відправку плавучих "електростанцій" в Україну.

Довідка

Енергокораблі (powerships) – судна спеціального призначення, на яких встановлені силові установки, що виконує роль джерела електроенергії.

Через російські ракетні атаки на енергоінфраструктуру в Україні є значний дефіцит електроенергії. Україні доводиться тестувати імпорт електроенергії з Європи.

Як писала Рубрика, Україна провела тестовий імпорт електроенергії з Румунії. Проте голова комітету Верховної Ради з питань енергетики каже, що це забезпечить менше ніж 10% від потреб.

По всім регіонам України відбуваються екстерені відключення енергопостачання.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що близько 6 мільйонів абонентів в Україні станом на вечір 30 листопада відключені від електрики. Глава держави вимагає зробити ситуацію якомога більш прогнозованою та справедливою для всіх громадян.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: