fbpx
Сьогодні
10:53 04 Чер 2024

Українці в рамках акції написали 430 листів до кримських бранців кремля

Фото: Фейсбук / Представництво Президента України в АРК

У рамках акції "Листи до вільного Криму" українцями було написано 430 листів до бранців кремля.

Про це повідомляє представництво Президента України в Автономній Республіці Крим у Фейсбуці, передає Рубрика.

Значна частина листів була написана відвідувачами 12-ого Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал", що відбувався з 30 травня до 2 червня у Києві та в рамках 21-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA 2024, який пройшов у столичному кінотеатрі "Жовтень" 31 травня.

Фото: Фейсбук / Представництво Президента України в АРК

"Ми раді підсумувати, що протягом цих заходів у Києві відвідувачі написали 430 листів до бранців. Це 430 висловлень вдячності за відданість Україні попри загрозу життю. Це 430 нагадувань політв'язням, що вони незабуті: ні владою, ні суспільством України. Це 430 способів не втратити зв'язок із сучасністю, почути про плин буденного життя, яке неодмінно чекає на них. Підтримати незаконно ув'язнених розмовою, веселою історією, малюнком або листівкою, чи навіть віршем — найменше, що ми здатні зробити", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що осередок Криму на книжковому фестивалі мав на меті нагадати суспільству про незаконно арештованих та ув'язнених громадян із проукраїнською позицією на тимчасово окупованому Кримському півострові.

За даними Представництва, станом на 3 червня 2024 року, Росія тримає у неволі 218 осіб, із яких 133 — кримські татари.

Організаторами ініціативи є Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Акція "Листи до вільного Криму" розпочалася у лютому і триватиме до кінця 2024 року.

Деталі та рекомендації щодо складання та відправлення листа можна переглянути на сайті представництва Президента в Криму.

Ситуація в окупованому Криму

Нагадаємо, у 2014 році відбулася російська окупація півострова Крим, після чого там зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини, більша частина стосувалася кримських татар.

Загалом у тимчасово окупованому Криму за 2017-2023 роки зафіксовано 9 006 порушень прав людини, з них майже 6,4 тисячі – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Так 6 лютого в тимчасово захопленому Криму спецслужби російської федерації провели обшук у редакторки журналу "Ненкеджан" Зери Бекірової.

Як повідомлялось, в  тимчасово захопленому Криму силовики російської федерації викликають на "профілактичні бесіди" громадян, які є фігурантами сфабрикованих справ про так звану дискредитацію армії рф.

Нагадаємо, нещодавно, у тимчасово захопленому Криму затримали адвоката Олексія Ладіна. Він захищав українських полонених та політв'язнів у російській федерації.

Окрім того, політв'язня із тимчасово захопленого Сімферополя Асана Янікова, засудженого на 15 років ув'язнення, і Рустема Сейтхалілова, засуденго до 14 років ув'язнення, етапували із СІЗО Новочеркаська до російських в'язниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: