fbpx
Сьогодні
15:55 30 Кві 2024

Рішення для відбудови: 6 підземних шкіл в Україні до кінця року планує побудувати Литва

English version here

Фото: Ілюстративне

До кінця поточного року Литва планує побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також, ймовірно, у Харківській областях.

Про це розповів керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс в інтерв'ю "Укрінформу", пише Рубрика.

У чому проблема?

З початку повномасштабного вторгнення росія масштабно обстрілює області країни, що межують з рф різними видами зброї, зокрема і ЗРК С-300, а  останніми місяцями ще й масово керованими авіаційними ракетами.

Унаслідок цього діти не можуть повноцінно навчатися у навчальних закладах.

Яке рішення?

Тому Литва до кінця поточного року планує побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також, ймовірно, у Харківській областях.

Жарновскіс також наголосив на важливості таких проєктів, адже через повномасштабну російську агресію та пандемію коронавірусу у деяких українських регіонах "є четвертокласники, які фізично взагалі не були у школі", що є важливим для соціалізації дітей.

Як це працює?

Жарновскіс розповів про роботу над великим проєктом у Миколаївській області та інших регіонах, які неподалік фронту та постійно перебувають під обстрілами.

"Там будуть безпечні для воєнного часу школи-укриття. Укриття ж у мирний час можуть використовуватися як багатофункціональні приміщення – спортивні, розважальні тощо", – сказав Жарновскіс.

Він уточнив, що мова йде про конкретні локації в шести регіонах, це:

  • Миколаївська,
  • Одеська,
  • Запорізька,
  • Сумська,
  • Чернігівська області.

Локацію шостого об'єкта ще визначають. Скоріше за все, це буде Харківська область.

"В названих регіонах ми починаємо будувати великі школи-бомбосховища. І це – будівництво "з нуля", в місцях, де раніше укриттів, на жаль, не було. Серед іншого безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист", – зазначив керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine.

Він допустив, що закінчити це будівництво можна буде вже цього року.

Нагадаємо, що у Харкові триває будівництво першої в Україні підземної школи, відкриття якої запланували на весну. Ще один такий навчальний заклад місцева влада прагне відкрити в одному з центральних районів міста.

Також до 1 вересня поточного року у Запоріжжі планують збудувати дві підземні школи, аби діти міста змогли здобувати якіснішу освіту в умовах війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: