fbpx
Сьогодні
Фото 21:30 08 Жов 2023

Будиночок гобітів: у Гостомелі для школярів збудували унікальне укриття - у чому рішення

English version here

Фото: Gurtum Charity Foundation

На Київщині на території Гостомельської школи збудували укриття у вигляді будиночка гобітів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт благодійного фонду "Ґуртум".

У чому проблема?

Нагадаємо, що з 1 вересня у школах України діють три формати навчання. В кожній області свій – в залежності від безпекової ситуації. Також з'явилась нова форма навчання у дистанційних школах.

Проте головною умовою очного навчання в українських школах цього року є укриття. Завдань влади, яка прагне, щоб батьки, відправляючи малечу до школи та садків, були впевнені, що з дітьми все буде добре.

Тому створення безпечного середовища для якісного навчання дітей є на цей момент і одним з пріоритетних

На сьогодні, на території Київської області для закладів освіти облаштували 1249 укриттів, які загалом можуть вмістити майже 268 тисяч людей.

Школа, єдина початкова в Гостомелі, була зруйнована російськими обстрілами. Торік діти їздили навчатися в інші населені пункти.

Яке рішення?

Питання побудови бомбосховища у Гостомельській школі постало із розуміння, що відновлену фондом "Ґуртум" школу не відкриють, без надійного укриття, по закону.

До відбудови школи долучилися благодійний фонд "Ґуртум" та спільнота українців в Японії "Краяни". Завдяки зборам у Японії вдалося повністю профінансувати будівництво бомбосховища. Японці перерахували мільйон гривень на будівництво.

Гостомель, укриття

Фото: Gurtum Charity Foundation

Тому на території єдиної початкової школи у Гостомелі з'явилося унікальне укриття Hobbit house.

Гостомель, укриття

Фото: Gurtum Charity Foundation

"Хоча останнім часом повітряних тривог стало значно менше, все ж школярам все одно періодично доводиться посеред уроків йти у бомбосховище. Але учням Petite Ecole, це завжди в радість. Адже всі хочуть швидше потрапити в казку", наголошують у фонді.

Як це працює?

Організатори розповіли, що цей проєкт став для нас відправною точкою, у старті організації будівельних робіт.

"До цього, ми робили складні монтажні й реставраційні роботи, але точно не будували нічого з нуля", зауважили вони.

Гостомель, укриття

Фото: Gurtum Charity Foundation

Укриття розраховано на 55 осіб, але за потреби можуть розміститися понад 70 дітей і дорослих. Укриття має два виходи та санвузол.

Гостомель, укриття

Фото: Gurtum Charity Foundation

"Ми довго шукали можливості, розробляли проєкт, прораховували площу під кількість школярів школи. Повне фінансування будівництва основного бомбосховища було покрите НПО Краяни. А потім нам подарували ще один блок на 15 м2 від @leostatesukraine . Завдяки якому, в нашому бомбосховищі з'явився другий вхід і відмежований простір для санвузла", розповіли у фонді.

Гостомель, укриття

В укритті заборонено встановлювати декоративні конструкції. Тому від ідеї казкового комина та балок на стелі відмовилися, проте стіни прикрасили розписами, каже команда.

"Головним завданням для нас, було створити саме казковий будиночок, щоб мінімізувати стрес та асоціації дітлахів з небезпекою. Єдиним нюансом, який не дав нам втілити повністю наш задум, стали норми, по яким заборонені будь-які оздоблення всередині приміщення, будь-то шпаклювання, декоративні конструкції", пояснили організатори.

Гостомель, укриття

Фото: Gurtum Charity Foundation

У фонді додали, що попри заборони в укритті є і книги, і той же камін, і капелюх Гобіта, і багато котиків.

Нагадаємо, що у місті Узин Білоцерківського району Київської області розпочали зводити протирадіаційні укриття для двох навчальних закладів.

Окрім того, у Гатнянській громаді на Київщині відкрили укриття подвійного призначення, де одночасно може перебувати 700 осіб. Воно устатковане усім необхідним для комфортного перебування досить тривалий час.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: