fbpx
Сьогодні
12:13 18 Кві 2024

Посол України в Китаї зустрівся зі спецпредставником уряду КНР Лі Хуеєм: що обговорили

Спецпредставник Китаю Лі Хуей. Фото: ТАСС

Посол України у Китаї Павло Рябікін  зустрівся зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії Лі Хуеєм та підтвердив запрошення китайській стороні взяти участь у Глобальному саміту миру, що відбудеться у Швейцарії в червні. Однією з тем переговорів була війна.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ Китаю.

Зустріч відбулася у середу, 17 квітня. Китайська сторона не розкрила всі деталі переговорів.

В МЗС зазначають, що темами переговорів були:

  • відносини між країнами,
  • "українська криза", так Пекін називає війну Росії проти України.

"Спецпредставник уряду КНР у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з послом України в КНР Рябікіним. Сторони обмінялися думками щодо китайсько-українських відносин, української кризи та питань, що становлять спільний інтерес", – йдеться у повідомленні.

Сторони обмінялися думками щодо українсько-китайських відносин, повномасштабного вторгнення Росії в Україну та інших питань, що становлять спільний інтерес.

"Павло Рябікін акцентував на важливості активізації двостороннього політичного діалогу на всіх рівнях, а також підтвердив запрошення китайській стороні взяти участь у Саміті миру, що відбудеться у Швейцарії в червні 2024 року", – йдеться в повідомленні.

У ході переговорів сторони також відзначили, що взаємна повага суверенітету, територіальної цілісності і незалежності є непорушною основою українсько-китайських відносин.

Фото: mfa.gov.cn

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, в Офісі Президента 7 березня відбувся брифінг під головуванням керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака щодо безпекової ситуації в Україні та інших питань для делегації КНР на чолі зі спеціальним представником уряду з питань Євразії Лі Хуеєм. Міністерство закордонних справ Китаю назвало переговори відвертими та дружніми.

Напередодні, 3 березня спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей прибув до столиці рф, почавши свою другу поїздку до Європи з метою врегулювання війни в Україні. У межах туру він також відвідає Україну, Польщу та Німеччину.

Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей у Москві зустрівся із заступником міністра закордонних справ РФ Михайлом Галузіним, з яким обговорив питання війни РФ проти України.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

При цьому Пекін продовжує торгувати з Москвою, а китайські компанії продають Росії деяке озброєння.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: