fbpx
Сьогодні
17:58 03 Бер 2024

Обговорити війну в Україні: у москву прибув спецпредставник Китаю, далі вирушить до Києва

Спецпредставник Китаю Лі Хуей. Фото: ТАСС

У неділю, 3 березня, спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей прибув до столиці рф, почавши свою другу поїздку до Європи з метою врегулювання війни в Україні. У межах туру він також відвідає Україну, Польщу та Німеччину.

Про це пише Reuters, передає Рубрика.

У москві спецпредставник КНР зустрівся із заступником міністра закордонних справ рф Михайлом Галузіним. Вони зробили спільну заяву про те, що неможливо обговорювати "врегулювання в Україні" без участі росії, передає російська сторона.

"Відбувся дуже активний і ґрунтовний обмін думками на тему української кризи. Було зазначено, що будь-яке обговорення політико-дипломатичного врегулювання неможливе без участі росії та врахування її інтересів у сфері безпеки", — стверджує МЗС рф.

Тим часом у МЗС Китаю заявили, що:

"Готові продовжувати свої зусилля щодо сприяння мирним переговорам, виступати посередником і досягати консенсусу між росією, Україною та іншими відповідними сторонами, а також сприяти остаточному політичному врегулюванню кризи в Україні".

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) припускали, що росія використає підхід Китаю до нечітко визначеного мирного плану щодо України, щоб стверджувати, що КНР підтримує військові зусилля рф, а також щоб поширити наратив про те, що Україна відмовляється від переговорів.

Надалі, за планом, Лі Хуей у межах туру поїде в:

  • Україну,
  • Польщу,
  • Францію,
  • Німеччину.

Довідка

Спеціальний представник Китаю вже приїжджав до Києва та москви у травні 2023 року в межах європейського туру з метою просування плану Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни. Китайський дипломат прибув через три тижні після телефонної розмови Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Відправлення спеціального представника до України та "суміжних держав" Сі Цзіньпін анонсував під час розмови із Зеленським. Ним став Лі Хуей — спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії та колишній посол країни в росії.

Дипломату цьогоріч виповнилося 70 років. У 1980-х роках він служив у посольстві Китаю в СРСР, а наприкінці 1990-х був послом у Казахстані. Він також був заступником міністра закордонних справ Китаю, а з 2009 до 2019 року обіймав посаду посла КНР у Москві. Лі Хуей вільно розмовляє російською.

Глава рф володимир путін у травні 2019 року навіть нагородив Лі Хуея "Орденом Дружби" "за заслуги у зміцненні дружби та співпраці між народами".

Зазначимо, що раніше Китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями, які були викладені у 12 пунктах.

Зеленський не вважає пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні мирним планом, проте бачить в них деякі позитивні речі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: