fbpx
Сьогодні
16:33 18 Кві 2024

Данія вперше в історії закупить зброю в українських виробників для ЗСУ

English version here

200 мільйонів данських крон ($28,5 мільйона) виділить уряд Данії на закупівлю української зброї та військової техніки для Збройних Сил України безпосередньо у вітчизняних виробників.

Про це повідомив голова Мінстратегпрому Олександр Камишін, пише Рубрика.

Як зазначає чиновник, подібне рішення є першим в історії, яке, як очікуєть, стане прецедентом для інших країн.

Про подібне рішення Україна настійно просила своїх партнерів протягом останніх місяців.

"Українська оборонка вже настільки розігналась, що український бюджет не може завантажити виробників замовленнями на повну. Спроможність українського ОПК становить близько 20 млрд доларів.

При цьому Україна має лише 6 млрд доларів на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні – бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту", пояснив Камишін.

Голова Мінстратегпрому зауважив, що оптимальний вихід з цієї ситуації – переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це в українських зброярів.

Нагадаємо, 17 квітня уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на 2,2 млрд крон (близько 295 млн євро). Кошти підуть на розвиток морського потенціалу українських військ, а також на безпілотники та виробництво запчастин ракет.

Варто додати, що Україна у 2024 році має 6 млрд доларів на закупівлю озброєнь, зокрема у вітчизняних виробників. Цих коштів недостатньо, оскільки виробничі можливості України втричі більші за цей бюджет.

"Весь бюджет оборони на 2024 рік – близько 40 млрд доларів – із цієї суми 30 млрд доларів – це зарплати і виплати військовослужбовцям, з решти 10 млрд доларів, без урахування витрат на ПММ і форму, на купівлю озброєнь залишається 6 млрд доларів. Це та сума, яку ми сьогодні маємо в контрактах для наших виробників, насамперед українських, і це дуже мало, оскільки наші виробничі можливості втричі більші", – раніше казав Камишін.

Він зазначив, що Україна веде переговори з іноземними партнерами щодо купівлі за їхні кошти виробів української військової промисловості, з подальшим переданням цієї техніки, озброєнь ЗСУ.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 20 країн.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у межах ініціативи із закупівлі артбоєприпасів для України можливе постачання 1,5 мільйона снарядів.

Варто додати, що Чехія вже ідентифікувала понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами Європейського Союзу, які можна придбати для передачі Україні.

Своєю чергою президент Чехії Петр Павел заявив, чеська ініціатива набрала обертів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: