fbpx
Сьогодні
13:40 16 Кві 2024

Дешевше купити Patriot, ніж відновлювати зруйновану росією ТЕС: Боррель прокоментував допомогу Україні

English version here

Жозеп Боррель. Фото: Крістін Олссон/TT News Agency via Reuters

Дешевше купити американські системи Patriot, аніж відновлювати теплову електростанцію, яку зруйнувала російська ракета.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє La Monde.

У європейського топдипломата запитали, чи може Франція зробити більше для України, ніж Німеччина. На це Боррель відповів, що всі можуть зробити більше, щоб виконати європейські зобов'язання.

"Моя роль полягає не в тому, щоб вказувати пальцем на ту чи іншу країну, а в тому, щоб виробити спільну позицію. Для мене важлива загальна цифра, але я прекрасно розумію, що ця сума складається з дуже різних понять", – заявив Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Боррель підкреслив, що проблема не в часі, а в кількості.

"Через рік може бути вже занадто пізно. Перш ніж говорити про відновлення України, ми повинні уникнути її руйнування. Дешевше купити системи Patriot, ніж відновлювати електростанцію, на яку націлилися росіяни", – заявив глава дипломатії ЄС.

Варто додати, що у своїй новій книзі "Європа між двома війнами" (Europe between 2 wars) глава європейської дипломатії пише, що Європейський Союз потребує "зміни парадигми європейської оборони".

"Ми надто довго делегували свою безпеку США, а за останні 30 років, після падіння Берлінської стіни, ми дозволили тихе роззброєння", наголосив Боррель.

Він зауважив, що спільний ринок і торгівля дозволили встановити міцний мир між державами, що входять до ЄС, але цих інструментів вже недостатньо, щоб гарантувати зовнішню безпеку.

"Якщо Путіну вдасться знищити незалежність України, він там не зупиниться. Якщо він переможе, – попри очевидну підтримку України від європейців та від громадськості США, – це надішле небезпечний сигнал щодо нашої спроможності відстоювати те, у чому ми переконані", – додав Жозеп Боррель.

ППО Patriot для України

Нещодавно президент Зеленський нещодавно наголошував, що Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів для того, щоб повністю закрити небо над територією країни.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Окрім того, зі слів глави українського МЗС, Україна сім батарей системи протиповітряної оборони Patriot навіть готова позичити.

Нагадаємо, що напередодні Кулеба назвав п'ять пріоритетівнад якими українські дипломати мають працювати у 2024 році. А саме посилення протиповітряної оборони є одним з пріоритетів для Києва цього року. Україна хоче отримати не лише ЗРК Patriot, а й системи Samp-T.

А 13 квітня Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: