fbpx
Сьогодні
17:32 18 Кві 2024

Головнокомандувачу ЗСУ показали нову броньовану машину українського виробництва

Нова українська броньована коласна машина, квітень 2024 року. Фото: Генеральний Штаб ЗСУ

Уперше українським військовим представили колісну бойову машину українського виробництва.

Про це пише Мілітарний, посилаючись на кадри нових зразків техніки, які були оприлюднені Генеральним Штабом ЗСУ.

Як повідомляють у виданні, новітні зразки української військової техніки представили Головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському:

  • модернізовану бойову машину піхоти БМП-1ТС з українським модулем "Спис-Синтез",
  • бронемашину Oncilla,
  • іншу техніку.

Однак, самим цікавим зразком техніки в експозиції виявилась раніше небачена шестиколісна бронемашина, назву якої поки що не афішують.

Візуально машина майже повністю повторює контури відомої машини Mbombe 6×6. З власних джерел "Мілітарному" відомо, що ліцензійне виробництво цих машин було налагоджено й одним з українських підприємств.

Що відомо про машину Mbombe 6×6

бойова машина Mbombe 6×6.

Південноафриканська колісна бойова машина Mbombe 6×6. Фото: Paramount Group

Mbombe – це колісна броньована бойова машина, що була розроблена компанією Paramount Group у 2010 році.

Бронемашина вміщує вісім піхотинців, де для кожного бійця виділено окреме протимінне крісло. Окрім них в машині розміщуються три члени екіпажу: командир, водій та навідник.

Вихід із десантного відділення для екіпажу та піхотинців у десантному відділенні реалізований через кормову апарель.

У базовій комплектації машина вагою у 16 тонн має 3 клас захисту за стандартом STANAG 4569. Він передбачає витримування обстрілу зі стрілецького озброєння калібру 7,62×51 бронебійними патронами.

Окрім того, розробник позиціює свій бронеавтомобіль як захищену від мін бойову одиницю, що здатна витримати підрив заряду вагою до 10 кг у тротиловому еквіваленті. Такий захист забезпечується завдяки двошаровому V-подібному дну корпусу.

В якості озброєння представлена на відео локалізована бронемашина отримала український бойовий модуль "Спис-Синтез". Він оснащений:

  • 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1,
  • 30-мм автоматичним гранатометом КБА-117,
  • спареним кулеметом ПКТ калібру 7,62-мм.

Також, в модуль інтегрований протитанковий ракетний комплекс "Бар'єр" з пусковими для 2 ракет.

Модуль стабілізований у двох площинах, тому оператор може відносно влучно вести вогонь під час руху. Для роботи у всепогодному режимі приціл навідника оснащений тепловізійним каналом.

Український бойовий модуль

Український бойовий модуль "Спис-Синтез".

Оригінальний модуль "Спис-Синтез", що використовується на українських БМП, є пілотованим. Для цього під модулем встановлений "кошик" бойового відділення в якому розміщений оператор озброєння, однак на фото воно відсутнє.

Ймовірно, модуль на світлині є дистанційно керованим та може застосовуватись через пульт управління. Частково це підтверджується наявністю монітора по правому борту в кінці десантного відділення.

Нова українська броньована коласна машина

Інтер'єр локалізованої української бронемашини, квітень 2024 року.

Машина має колісний привід 6×6 та оснащена дизельним двигуном Cummins ISBe4 (300 кВт) з автоматичною шестиступеневою коробкою передач Allison. Вона здатна розвивати швидкість у 100 км/год, а запас ходу складає 700 км.

Нагадаємо, що главі державі Володимиру Зеленському представили новий баражуючий боєприпас, який зможе завдавати удару по об'єктах на оперативно-тактичній глибині понад 100 кілометрів.

Окрім того, міністерство цифрової трансформації передасть на фронт роботизовані платформи "Шабля", які технічно підсилять українських військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: