fbpx
Сьогодні
15:18 17 Кві 2024

Кремінь: російська мова вже за три місяці має повністю зникнути з етерів телевізійних програм

Фото: З відкритих джерел

Пункт закону про медіа, який посилює вимоги щодо використання державної мови в етерах українськомовних програм набере чинності вже через три місяці, 17 липня 2024 року.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише Рубрика.

Як відомо, мова йде про п. 6 ч. 8 ст. 40 Закону "Про медіа".

Там зазначають, що у програмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення лише у:

  • сталих виразах,
  • коротких фразах,
  • окремих словах іншими мовами.

"А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською", — зазначив Кремінь.

Зазначимо, з 1 січня 2024 року телеканали, які мають ліцензію на загальнодержавне мовлення, повинні транслювати програми державною мовою, зокрема і фільми, не менше ніж 90% загального часу етеру між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

За словами омбудсмена, зараз в етерах є "режим українсько-російської двомовності".

Кремінь наголошує, що це за визначенням Конституційного Суду України не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

Нагадаємо, що 29 грудня 2022 року президентом України Володимиром Зеленським був підписаний закон про медіа, який є вагомим наступним кроком на шляху до вступу України в Євросоюз.

А вже з 1 січня 2024 року набули чинності окремі положення Закону "Про медіа", які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Нагадаємо, що про історію русифікації нашої мови та культури відтепер можна дізнатися у застосунку "Лінгвоцид", який створили українські розробники.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: