fbpx
Сьогодні
12:25 17 Чер 2023

В Україні створили мобільний застосунок, що розповідає про історію русифікації нашої країни: навіщо це рішення

English version here

Фото: З відкритих джерел

Про історію русифікації нашої мови та культури відтепер можна дізнатися у застосунку "Лінгвоцид", який створили українські розробники.

Про це пише Рубрика, посилаючись на linguicide.in.ua.

У чому проблема?

Те, що в окремих регіонах України домінує російська мова, русофіли пояснюють: мовляв, так "історично склалося". Проте чомусь вони забувають, що таке становище речей передусім було обумовлено довготривалою політикою русифікації українських земель, яка здійснювалася урядовими структурами.

Ще у далекому 1622 ріці вийшов наказ царя Михайла Романова з подання Московського патріарха Філарета спалити всі примірники надрукованого в Україні "Учительного Євангелія" Ставровецького. З того часу росія цілеспрямовано знищувала все, що пов'язане з українською культурою.

Та саме події 1930-х років (Голодомор, репресії проти української інтелігенції, припинення українізації, зміна правопису тощо) стали важким ударом по культурі України й, зрештою, по державній мові, відкривши широкі можливості для русифікації.

Яке рішення?

Як зазначають розробники, "Лінгвоцид" – інтерактивний меморіал русифікації в Україні. У додатку викладено історію русифікації нашої мови та культури.

"Меморіал покликаний показати людям розмах культурної колонізаційної політики, ненав'язливо вплітаючи історичний наратив у буденне життя. Відвідувачі меморіалу самі мають дійти висновку, чому так "істарічєскі слажилось", що в Україні багато російськомовного населення", – кажуть розробники.

Як це працює?

У застосунку можна:

  • колекціонувати локації,
  • читати описи кожної із заборон,
  • знайти екскурсійні маршрути та аудіосупровід.

"Лінгвоцид" складається із серії графічних табличок, розміщених поруч у центрі Києва, і мобільного застосунку, який пов'язує їх між собою.

русифікація Лінгвоцид

Фото: linguicide.in.ua

Таблички розташовані поблизу місць щоденного життя й ілюструють утиски української мови, пов'язані з ними – заборони українських шкіл, книжок, богослужінь тощо.

"Це допоможе поглянути на русифікацію як свідому послідовну політику впродовж століть. І так само свідомо і послідовно позбутись її", наголошують розробники.

Застосунок доступний у Google Play та App Store. Завантажити його можна на сайті "Лінгвоцид".

Нагадаємо, айтішники зі Львова створили застосунок Zupa для пошуку закладів і резервації столиків.

Окрім того, український стартап Reface презентував застосунок Restyle, який стилізує фото та відео користувачів за допомогою технології штучного інтелекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: