fbpx
Сьогодні
09:13 16 Кві 2024

США не можуть допомагати Україні збивати іранські дрони, як це робили під час атаки на Ізраїль

English version here

Фото: flickr.com

Сполучені Штати Америки не збиватимуть іранські дрони в Україні, як робили це з союзниками під час нещодавньої масованої повітряної атаки Ірану на Ізраїль.

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі, пише Рубрика.

"Я знав, що це питання виникне. Послухайте, мова йде про різні конфлікти, інший повітряний простір, різні картини загроз", пояснив представник американської Ради нацбезпеки.

Кірбі також зазначив, що від самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну президент Джо Байден дав зрозуміти, що Сполучені Штати не планують брати участь у бойових діях в Україні.

Він додав, що США надавали Україні те, що їй необхідно для захисту свого повітряного простору.

"Ми надаємо Україні озброєння, якого вона потребує, для захисту її повітряного простору. І на жаль, на сьогодні ми не можемо зробити цього, оскільки не маємо додаткового фінансування національної безпеки, якого Україна так потребує", — додав координатор.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський після засідання Ставки верховного головнокомандувача 15 квітня заявив, що західні держави можуть так само допомогти Україні захиститись від російських атак, як і Ізраїлю – під час іранських ударів.

"Ізраїль не є членом НАТО, і не треба було нічого такого, як активація 5-ї статті. І ніхто не виявився втягнутим у війну. Вони просто допомогли захистити життя. "Шахеди" в небі України звучать так само як і в небі Близького Сходу. Балістика всюди б'є однаково, якщо її не збити.

Небо Європи могло б уже давно отримати саме такий захист, який потрібен, якби так само й Україна мала схожу повну підтримку партнерів у збитті дронів і ракет. Терор має програвати всюди й повністю, а не десь більше, а десь менше", – зазначив Президент.

Атака Ірану на Ізраїль

Уночі 14 квітня Іран випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників. ЦАХАЛ стверджує, що перехопив 99% цілей, але деяким із них вдалося обійти оборону Ізраїлю й уразити авіабазу на півдні країни. Внаслідок ударів по медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

В Ірані назвали ці удари відповіддю на "численні злочини Ізраїлю", зокрема на атаку проти консульства Ірану у столиці Сирії Дамаску, яка сталася 1 квітня.

Згодом в Ізраїлі заявили, що вдалося перехопити 99% із близько 300 ракет та безпілотників, випущених Іраном протягом ночі 14 квітня. По медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

За даними західних ЗМІ, Ізраїль відповість Ірану, але масштаби відповіді будуть визначені на засіданні військового кабінету.

Сполучені Штати засудили атаку Ірану, назвавши свої зобов'язання щодо безпеки Ізраїлю "залізними". Проте США не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану.

Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що нижня палата Конгресу "знову спробує" надати військову допомогу Ізраїлю у відповідь на атаку Ірану.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: