fbpx
Сьогодні
Відео 08:49 14 Кві 2024

На Ізраїль відкрито напав Іран, атакувавши десятками "шахедів" та ракет: ППО вдалося збити більшість цілей, є постраждалі

English version here

Фото: REUTERS/Ronen Zvulun

Пізно ввечері, 13 квітня, Іран зі своєї території атакував Ізраїль, запустивши десятки ракет та ударних дронів. Обидві країни та їхні найближчі сусіди заявили про закриття повітряного простору.

Після погроз з боку Ірану Ізраїль заявив про повну готовність до відбиття удару, про що премʼєр Беньямін Нетаньягу сказав у звернення до нації.

За даними ізраїльських ЗМІ, Нетаньяху вирішив скликати військовий кабінет, після якого планує провести ширший кабінет безпеки.

Деталей наразі немає, але до цього було відомо, що Нетаньяху вирушив до військового штабу Армії оборони Ізраїлю для проведення консультацій з вищим військовим керівництвом щодо загрози з боку Ірану. Водночас міністр оборони Йоав Галлант провів оцінку з начальником штабу Армії оборони Ізраїлю.

Крім того, президент США Джо Байден перервав свої вихідні та вирушив у Вашингтон, щоб обговорити з командою ситуацію на Близькому Сході. Як зазначає американський портал Axios, це може свідчити про те, що атака Ірану відбудеться у найближчі години.

Згодом стало відомо. що Іран випустив загалом близько 150 ракет по Ізраїлю, 70 при першому запуску та 80 – при другому, повідомляє АВС News. Тим часом Ynet із посиланням на ізраїльських чиновників пише, що 99% іранських цілей були перехоплені.

Також понад 100 іранських безпілотників були перехоплені США та Великою Британією за межами Ізраїлю, заявив представник ізраїльського оборонного відомства. Раніше ЦАХАЛ заявив, що ідентифікував понад 100 безпілотників, які прямували до Ізраїлю.

У ЦАХАЛ також повідомили, що більшість ракет, запущених з Ірану, вдалося перехопити за межами Ізраїлю. Було виявлено невелику кількість влучань, у тому числі на базі ЦАХАЛ на півдні Ізраїлю, де було завдано незначних пошкоджень інфраструктурі.

"За останні кілька годин було виявлено та перехоплено багато десятків ворожих літаків, а також десятки крилатих ракет з Ірану, які наближалися до території Ізраїлю. Десятки винищувачів ЦАХАЛ зараз діють, щоб перехопити всі повітряні цілі, що наближаються до території Ізраїлю", – сказано в повідомленні.

Пізніше повідомили, що незначної шкоди військовій базі завдали іранські балістичні ракети. Про це заявив речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі. За його словами, більшість ракет були перехоплені системою протиповітряної оборони великої дальності Arrow. Загалом Іран випустив по Ізраїлю понад 200 снарядів.

Окрім того, в ізраїльській національній службі екстреної медичної допомоги повідомили, що 31 людині надано медичну допомогу після атаки Ірану на Ізраїль.

Також відомо про двох постраждалих дітей, які отримали тяжкі поранення на півдні країни. До того ж, в центральному регіоні Ізраїлю Шарон сталася пожежа в медичному закладі. Трьох людей у різних ступенях тяжкості госпіталізували.

Начальник Генерального штабу Армії оборони Ізраїлю генерал-лейтенант Герці Галеві провів оцінку ситуації в Оперативному центрі ВПС Ізраїлю в Кір'ї разом із командувачами ВПС, оперативного управління та розвідки. Було представлено оборонну та наступальну діяльність за останні кілька годин, а також плани на продовження, повідомила пресслужба ЦАХАЛ.

Своєю чергою постпред Ізраїлю в ООН Гілад Ердан виступив із вимогою провести екстрене засідання Ради безпеки ООН для засудження нападу Ірану на Ізраїль.

Також міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном. Він подякував Остіну за підтримку та поінформував його про дії Ізраїлю проти іранської атаки.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: