fbpx
Сьогодні
Фото 18:00 16 Кві 2024

Медоносні рослини для міст та донати для ППО: як долучитися до рішення?

Пакетики з насінням від “Гуркоту”. Фото: Гуркіт

Медоносні рослини для міст та донати для ППО: як долучитися до рішення?

 "Рубрика" розповідає про акцію від БФ "Гуркіт" для підтримки біорізноманіття в містах та української ППО.

 У чому проблема?

 Українські міста втрачають біорізноманіття. Варварська обрізка дерев, ледь жива газонна трава, зарості амброзії, на клумбах — не надто стійкі квіти, які потребують догляду і живуть лише сезон. Аборигенні рослини, які примудряються сходити в наших дворах часто так і не встигають заквітнути через часте косіння. Все це призводить до кризи запильних комах, зниження кількості птахів та інших тварин — наприклад, їжаків. 

 Яке рішення?

 У світі існують ефективніші підходи до озеленення міського простору, орієнтовані на формування міського середовища якісного і для людини, і для природи. В мегаполісах та невеликих населених пунктах Європи все частіше можна зустріти газони з різнотрав'я, а архітектори та містопланувальники спеціально залишають під час будівництва "дикі" куточки, які роблять міські простори більш гармонійними та природоорієнтованими.

 Зробити куточки біорізноманіття у своєму населеному пункті сьогодні може кожний із нас. Допоможе в цьому акція "Партизанське озеленення", оголошена БФ "Гуркіт". Найприємніше те, що пакетик насіння локальних трав, який можна засіяти у своєму дворі, вздовж міської вулиці, на пустих ділянках біля закинутих будівель чи будь-де, одразу перетвориться на донат для української ППО.

 Як це працює?

 Засіваємо різнотрав'я — допомагаємо ППО

Пакетики з насінням від "Гуркоту". Фото: Гуркіт

 Мегазбір на 10 млн гривень для забезпечення 10-х мобільно-вогневих груп "Джедаї ППО" благодійний фонд "Гуркіт" розпочав наприкінці минулого року. Аби збір проходив швидше та цікавіше, команда фонду проводить багато акцій, залучає до збору різні бізнеси та партнерів. Так, у січні цього року разом з видавництвом Vivat фонд організував збір макулатури — російськомовних книжок, також "Гуркіт" організує благодійні забіги, спортивні турніри, музейні аукціони і багато чого іншого. В рамках збору в різних країнах Європи придбано і доставлено в Україну вже 9 автівок для мобільних груп ППО, які полюють на ворожі шахеди.

 У квітні цього року "Гуркіт" оголосив про новий виток ініціативи: "Партизанське озеленення і збір на ППО". Суть акції: купуючи пакетик насіння різнотравʼя — ви робите донат (від 75₴) на збір Гуркіт & greencubator на посилення ППО.

 "Ми любимо Україну. Ми любимо свої міста і всіх їхніх мешканців.Тому ми хочемо прикрасити міста медоносами, щоб комахам було що їсти. Це дикорослі й культивовані квіткові рослини, з яких бджоли збирають нектар і пилок, переробляючи згодом їх на мед та пергу. На другий рік медоносні рослини посіються самі, і в міста вертатиметься біорізноманіття", — повідомила команда "Гуркоту" на своїй сторінці у Фейсбук.

 Партизанське озеленення

 Ідею "Партизанського озеленення" запропонувала "Гуркоту" біологиня, медична журналістка й популяризаторка здорового способу життя Дарка Oзерна.

Минулого року активістка власноруч засівала різнотравʼя у своєму дворі, безоплатно роздавала насіння сусідам та через соцмережі.

Куточок біорізноманіття можна влаштувати навіть у себе на балконі. Фото: Дарка Озерна

 "Цього року я вирішила вдосконалити систему — поєднати дві корисні справи. У світі зараз розвивається тренд на озеленення міст локальною флорою, дикоросами, сумішами рослин, які би в подальшому існували як екосистема, самі сіялися, поширювалися і не потребували догляду, та годували комах і були прихистком для тварин", — розповідає Дарка Озерна.

 До чого тут партизани? Біологиня пояснює: озеленення "партизанське", бо у нас воно йде тихцем, попри все.

"В комунальників є інструкція косити все, що довше за 10 см, навіть якщо це квіти чи молодесенька травичка. Виконавцям байдуже до рослин, а їхнім керівникам — байдуже і до рослин, і до киян. Про комах взагалі не йдеться", — каже Дарка Озерна.

 Аби допомогти українцям відновити біорізноманіття у своїх містах, Дарка назбирала насіння польових злаків, закупила насіння різних медоносів: розторопші, конюшини, фацелії, козлятника, буркуна, гречки, а також насіння ногітків, льону та чорнобривців. Додала насіння газонної трави, вівса, мальв, і спакувала суміш в паперові пакети. Жодного пластику!

 "Гуркіт" замовив печатку для маркування пакетів і створив окрему банку для збору, щоб побачити ефективність кампанії (посилання на банку — QR-код на малюнку нижче).

Інструкція до акції "Партизанське озеленення". Фото: Гуркіт

 Що потрібно зробити?

 Ідея проста — за донат від 75 грн в "Гуркоту" можна придбати пакетик насіння (нагадуємо, що всі донати підуть на обладнання автомобілів для бригад ППО). В пакетику від "Гуркоту" — щонайменше 50 грамів різного насіння. Суміш медоносних рослин можна посіяти у вашому місті — вздовж будинків, в протипаркувальних тумбах, у себе за вікном чи в балконних ящиках або деінде. Далі слід не забувати посіяні рослини поливати. Такі кроки допоможуть підтримати біорізноманіття у місті.

 "Полив перший рік дуже важливий, бо насіння не лежало з осені в землі, і не мало змоги прокинутися в найкращий момент. Аби насіння спіймало хвилю, проросло і зміцніло, його потрібно поливати, особливо в малих ємностях, які швидко просихають. На наступні роки воно зійде само, при чому досить рано. Буде багато насіння, і щось із нього точно виживе", — пояснює Дарка Озерна.

"Партизанське" насіння можна придбати офлайн в київській кавʼярні "Sereda". Фото: Гуркіт

Біологиня й активістка Дарка Озерна та співвласниця кавʼярні "Sereda" Анастасія Балабанова з пакетиками насіння. Фото: Гуркіт

Як отримати насіння?

  • Обміняти донат на насіння можна у партнерів Гуркіт — у веганській кав'ярні Sereda vegan point в Києві (Нижній Вал, 39).
  • Якщо ви не живете в Києві — пишіть в телеграм @DarkaOzerna та отримайте насіння Укрпоштою чи Новою Поштою.
  • Також насіння буде на офлайн подіях БФ "Гуркіт" (стежте за подіями на сторінці Гуркоту).
  • Крім того, пакетик з насінням можна "підвісити" — його віддадуть тим, хто захоче взяти участь у акції, але не має змоги заплатити за насіння.

А це точно спрацює?

Фацелія та інші трави на балконі. Фото: Дарка Озерна

Акцію від "Гуркоту" оголосили всього день назад, але Дарка Озерна вже відправила до Харкова кілька пакетиків з насінням.

 "Торік я сіяла на нашій вулиці в протипарковочних тумбах таку суміш, як в пакетиках, поливали сусід та я, — розповідає Дарка Озерна. — У мене за вікном також росте ця суміш. Фацелія дуже добре сходить і рано квітне. В мене на балконі живе бджолиха — я, власне, купувала медоноси для неї. А два роки тому я посіяла траву під деревами на своїй вулиці. Попри покоси під корінь, посуху і собачу сечу, щось виросло і стало кущами".

Соняхи й дикі злаки в припарковочній тумбі. Фото: Дарка Озерна

 Біологиня додає, дослідження свідчать, що найздоровіші і найстійкіші ті містяни, які живуть біля зелених зон і куточків природи в місті. Садівництво також покращує психічний та фізичний стан людей. Головне, щоб рослини вціліли й прижилися, а далі сіятися вони вже будуть самі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: