fbpx
Сьогодні
14:21 16 Кві 2024

У КМДА розповіли, як відновлюється екосистема довкола столичного озера Тягле через місяць після пожежі

У Київській міськраді розповіли про процес відновлення луків біля озера Тягле, що постраждали внаслідок пожежі 10 березня.

Як цей процес відбувається, показав директор Департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний, пише Рубрика.

Чиновник повідомив, що на ділянці біля озера Тягле можна не висаджувати дерева. Оскільки луки – це частина екосистеми, яка сама регулює цю зону, тож на місці випаленого травʼяного настилу виростає новий.

Як зауважив він, після ретельного аналізу ситуації, консультацій з науковцями та громадою, виїзного засідання та зустрічі робочої групи було прийнято рішення не вдаватися до штучних дій з відновлення екосистеми. 

"Зважаючи на характер пошкоджень та статус ландшафтного заказника, втручання по типу посіву трави, висадки дерев чи заліснення могло лише зашкодити цій унікальній території", підкреслив Возний.

Окрім того, директор Департаменту захисту довкілля поділився відео, на якому добре видно, як за цей час відновилася природа без будь-яких втручань з боку людини.

"Як бачимо, цей підхід себе виправдав – екосистема активно відновлюється самостійно", – написав Возний.

Загалом біля озера Тягле виявили чотири знищені пожежею осередки. На місці пожежі дерева й кущі отримали поверхневі опіки кори й кореневої шийки, але це не становить загрози для їхнього подальшого зростання, каже Возний.

Водночас за словами представників екопарку, вигоріла частина очерету, де гніздилися птахи, на її відновлення може піти до двох років.

Що відомо про пожежу в екопарку "Осокорки"

Ініціатива зі збереження екопарку розповіла, що пожежа здійнялася на ділянці, що межує із забудовою Stolitsa Group. Активісти стверджують, що це підпал:

"Друзі, у нас біда! На ділянці що межує із скандальною забудовою StolitsaGroup – хтось здійснив підпал! Кілька днів тому невідомі писали нам в чат про підпал і потім видалили повідомлення! Таким чином знищується все живе, щоб потім було легше розширювати забудову".

Депутатки міської ради Євгенія Кулеба та Ксенія Семенова наголосили, що громада також підозрює в підпалі забудовника.

Як пише Семенова, Stolitsa Group "намагається знищити й забудувати 200 га останньої зеленої зони на Осокорках".  

За словами Кулеби, люди зафіксували авто, яке виїхало з екопарку перед початком пожежі. Вона запевнила, що ці дані передадуть поліції.

Вранці 6 березня стало відомо, що вогнеборцям вдалося приборкати масштабну пожежу в столичному екопарку "Осокорки".

"На місці події було задіяно 6 одиниць основної і спеціальної пожежно-рятувальної техніки та 18 чоловік особового складу. Також, залучено снігоболотохід Богун", розповіли вогнеборці.

Як писала Рубрика, українські міста страждають від хаотичної та не завжди законної забудови. Майже кожного дня з'являються новини про скандальні будови — від МАФу на хіднику до вирубки скверу під черговий ЖК.

Майже кожна нова будова українцями за замовчуванням сприймається негативно, і часто це має раціональне підґрунтя. Особливо вороже зустрічають будівельні роботи на пам'ятках архітектури. Як з цим боротися, читайте докладніше у нашому матеріалі: "Реставрація чи реконструкція? Як захистити архітектурну спадщину: кейс з Тернопільщини".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: