fbpx
Сьогодні
13:59 11 Кві 2024

Україна та Латвія підписали двосторонню угоду з безпеки, - Зеленський

English version here

Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський разом з латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом підписали двосторонню безпекову угоду між нашими країнами, згідно з якою Латвія зобов'язалась надавати щорічну допомогу та підтримувати Україну під час вступу до ЄС і НАТО.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Telegram-канал президента.

Відповідно до угоди:

  • Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку;
  • Латвія бере 10-річні зобов'язання щодо підтримки нашої країни в кіберзахисті, розмінуванні й безпілотних технологіях. Також сприятиме нашому вступу до Європейського союзу (ЄС) й НАТО.

"Дякую дружній Латвії! Це саме та конкретика й прогнозованість, якої потребує наша боротьба за свободу та незалежність", – додав президент.

Обсяг військової допомоги від Латвії, згідно з угодою, становитиме 0,25% від ВВП країни. Її Латвія надаватиме Україні щороку, а також сприятиме вступу України до ЄС і НАТО. Крім того, країна взяла на себе 10-річні зобов'язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні та безпілотних технологіях.

Нагадаємо, глава української держави сьогодні, 11 квітня, перебуває з офіційним візитом у Литві, де він візьме участь у саміті Ініціативи трьох морів, або Тримор'я.

Гарантії безпеки для України

На полях липневого саміту НАТО у Вільнюсі лідери "Групи семи"(G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України, в якій зазначили, що кожен із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки. Україна своєю чергою взяла на себе зобов'язання щодо реформ.

До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду. Відтоді двосторонні угоди з Україною також підписали низка країн. Серед країн, які підписали з Україною угоду про гарантії безпеки:

Про наміри укласти такі самі домовленості заявляли також у Греції та Естонії.

Загалом, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, близько 30 країн готові підписати з Україною безпекові угоди на зразок британської.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: