fbpx
Сьогодні
11:29 11 Кві 2024

Президент України прилетів до Литви для участі в саміті Триморʼя

Фото ілюстративне: ОПУ

Український президент Володимир Зеленський прибув до Литви для участі в саміті Триморʼя та для перемовин із главами держав-партнерів.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на допис голови держави в Telegram.

За його словами, у нього заплановані важливі зустрічі та підписання нової двосторонньої безпекової угоди.

"Головне зараз – зробити все для зміцнення нашої ППО, забезпечення нагальних потреб Сил оборони України, а також консолідації міжнародної підтримки, щоб ми могли подолати російський терор", – заявив президент.

Він зазначив, що російське зло – це загроза не лише для України, а й для кожного народу, що межує з Росією, та всіх, хто цінує міжнародне право.

Довідка про Тримор'я

Ініціатива трьох морів, також відома як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів, або просто Тримор'я — міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об'єднує 12 країн ЄС й Україну, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів.

Ініціатива спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів. Перший саміт відбувся в Дубровнику у 2016 році.

На сьомому саміті в Ризі 20 червня 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника, де-факто ставши учасницею цієї ініціативи.

Допомога Литви Україні

Литва є одним із найактивніших союзників України від початку повномасштабного вторгнення росіян. Вона надає нашим захисникам військову допомогу, а також підтримує членство України в Євросоюзі та НАТО.

У січні Литва схвалила пакет довгострокової допомоги Україні на 200 мільйонів євро. Про це під час свого візиту до Києва заявляв президент Ґітанас Науседа.

А на початку квітня у Литві оголосили про плани закупити для української армії майже 3000 FPV-дронів. На ці потреби з литовського бюджету виділять 2 млн євро.

Напередодні до Києва завітав міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас і зустрівся з Зеленським.

Крім того, Литва надасть Україні підтримку у відновленні енергетичної інфраструктури.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: