fbpx
Сьогодні
15:23 06 Кві 2024

На Київщині на протест виходили селяни через будівництво меморіального кладовища: в уряді відреагували

Ескізи майбутнього Національного військового меморіального кладовища Мінветеранів

Національне військове меморіальне кладовище планують збудувати на території Гатненської громади на Київщині. Однак мешканці села Мархалівка вийшли на протест, заявляючи, що це нібито спричинить забруднення ґрунтових вод та знищення лісу.

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначають, селяни влаштували протест 5 квітня. У селі Мархалівка вийшли кілька десятків людей. Вони заявили, що для створення Меморіального кладовища начебто знищують ліс-молодняк і це вплине на екосистему.

До мітингувальників приїхали урядовці та представники місцевої влади, щоб переконати жителів у безпеці поховань.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький заперечує аргументи проти зведення військового кладовища.

"Проєкт зведення Національного військового кладовища вивчався й аналізувався фахівцями. Зокрема, інститутом екології. Той проєкт, який представлений, він не знищить смарагдову мережу", – стверджує урядовець.

Водночас Патронатна служба Азову вбачає у мітингах російський слід та маніпуляції, а в уряді заявляють, що побоювання – безпідставні.

"Жителі села Мархалівки виступають проти будівництва Національного військового меморіального кладовища через те, що вони начебто протестують проти вирубки лісу, бояться зникнення та забруднення води у місцевості, а також – проти сусідства з меморіальним комплексом.

Ми не звинувачуємо учасників мітингу, але вбачаємо чіткі маніпулятивні та провокаційні заяви вочевидь інспіровані ФСБ Росії. Спекуляції та скандали саме на темі поховання військових справа рук російських агентів", – зазначили у Патронатній службі.

Вони також закликали цивільних переглянути свою позицію та підтримати процес будівництва меморіального комплексу на знак пошани військових, які віддали життя за Україну та право мирно жити у власній державі.

Що відомо про створення Національного військового меморіального кладовища

Меморіальне кладовище планують створити на території Гатненської громади Київської області. В уряді стверджували, що проєктування кладовища мають завершити до 30 липня 2025 року.

У грудні 2023 року Мінветеранів презентувало громадськості ескізний проєкт військового кладовища. За проєктом заплановано два види надгробних плит — у формі козацького хреста та стели, що заокруглена зверху. Обидва варіанти витримано в єдиному стилі, що відповідає статусу національного меморіалу. Також громадськості показали дві каплиці — у сучасному стилі та стилізованому під давньоруський.

Також Кабінет міністрів 15 березня ухвалив розпорядження щодо остаточного визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Міністерство у справах ветеранів надало роз'яснення щодо того, хто має право бути там похованим.

23 березня стало відомо, що Національному військовому меморіальному кладовищу вже передали в постійне користування земельні ділянки, що розташовані у Київській області: відтепер розпочнеться "новий динамічний" розвиток проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: