fbpx
Сьогодні
20:51 04 Кві 2024

У Міноборони пояснили, чи обов'язково користуватися електронним кабінетом військовозобов'язаного

Фото: Волинські новини

В Україні створять електронний кабінет для кожного військовозобов'язаного, проте громадяни самі вирішуватимуть, користуватися ним чи ні.

Про це розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко в ефірі національного телемарафону.

"Кабінет буде створено для кожного військовозобов'язаного, фактично це буде заздалегідь готова опція для такої роботи, але користуватися таким електронним кабінетом чи ні, буде справою кожного громадянина/громадянки", наголосила чиновниця.

Представниця оборонного відомства наголосила, що електронний кабінет дасть можливість військовозобов'язаним:

  • надати свої дані в будь-якій зручній для них локації,
  • побачити дані про себе, що містяться в реєстр.

При цьому їм не потрібно буде звертаючись до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) особисто.

Черногоренко додала, що в електронному реєстрі військовозобов'язаних містяться тільки ті дані громадян, які прописані в законі й можуть сприяти зменшенню кількості помилок при військовому обліку. При цьому кожен може подати через електронний інтерфейс ті дані, які вважає за потрібне.

Як уточнили, у Міноборони планують запустити електронний кабінет військовозобов'язаного вже цього літа.

Як повідомляла Рубрика, президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного.

Що ж загалом змінює законопроєкт, який підписав Президент?

  • Можливість створення електронного кабінету військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни у свої персональні дані. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.
  • Створення застосунку для військовослужбовців Армія+ — першими функціями стануть електронні рапорти, база знань, зворотний зв'язок. Запуск бета-версії застосунку запланований на літо 2024 року.
  • Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, покращить обмін даними з партнерами. Міноборони зможе самостійно визначати, які міжнародні стандарти у сфері безпеки інформації застосовувати для військових систем.
  • Удосконалення взаємодії реєстру "Оберіг". Взаємодія з іншими реєстрами розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Громадянам не потрібно буде збирати купу документів для ТЦК.
  • Отримання статусу УБД. Законопроєкт створює підґрунтя для повної цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій. У деяких випадках статус надаватиметься автоматично — без участі комісії.

Раніше парламент ухвалив законопроєкт №10062 про цифровізацію армії. Зокрема, за цим документом буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ і можна буде онлайн отримати статус учасника бойових дій.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: