fbpx
Сьогодні
10:15 23 Бер 2024

Мінветеранів: Створення Національного військового кладовища вже перейшло від "кабінету" до будівництва

Ескізні рішення Національного військового меморіального кладовища Мінветеранів. Фото: Ілюстративне

Національному військовому меморіальному кладовищу вже передали в постійне користування земельні ділянки, що розташовані у Київській області: відтепер розпочнеться "новий динамічний" розвиток проєкту.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Мінветеранів.

Виконувач обов'язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що після отримання земельних ділянок робота перейшла від "кабінету до будівельного майданчика".

"Відтепер починається новий динамічний розвиток проєкту. Якщо раніше НВМК займалася проєктуванням ділянки та плануванням наступних етапів, то фактично відсьогодні вже можуть розпочинатися підготовчі роботи до будівництва", пояснює чиновник.

Як розповідають і відомстві, дві ділянки розташовані поблизу села Мархалівка Гатненської територіальної громади.

Загальна площа становить понад 265 гектарів, із яких більше ніж 120 гектарів безпосередньо займатимуть поля для:

  • поховань,
  • колумбарій,
  • крематорій,
  • релігійні споруди,
  • музейний комплекс,
  • інші об'єкти для почесних поховань захисників та захисниць.

"Крім того, Мінветеранів вже розроблено проєкт порядку утримання та охорони НВМК, що встановлюватиме правила поводження, перебування, заборон, розміщень та облаштування місць поховань тощо", додали у міністерстві.

Раніше Кабінет Міністрів спростив вирубку дерев на території майбутнього кладовища. Зазначають, що зелені насадження планують максимально зберегти, а дерева, які усе ж таки будуть зрубані, передадуть на потреби Збройних сил України.

Що відомо про створення Національного військового меморіального кладовища

Нагадаємо, що у МКІП запропонували облаштувати військове кладовище поруч із Биківнянськими могилами.

Своєю чергою, Київрада виділила земельну ділянку для розташування меморіального військового кладовища у Биківні. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

Окрім того, у столиці на військовому меморіальному кладовищі планують побудувати крематорій.

Однак у заповіднику сказали, що на території Биківнянського лісу неможливо побудувати меморіальне кладовище в найкоротші терміни. Частина лісу, у якій заплановано розмістити меморіальне кладовище, не повністю досліджена, тож там можуть бути невиявлені поховання, пояснюють у заповіднику.

Тож тепер меморіальне кладовище планують створити на території Гатненської громади Київської області. В уряді стверджували, що проєктування кладовища мають завершити до 30 липня 2025 року.

У грудні 2023 року Мінветеранів презентувало громадськості ескізний проєкт військового кладовища. За проєктом заплановано два види надгробних плит — у формі козацького хреста та стели, що заокруглена зверху. Обидва варіанти витримано в єдиному стилі, що відповідає статусу національного меморіалу. Також громадськості показали дві каплиці — у сучасному стилі та стилізованому під давньоруський.

Також Кабінет міністрів 15 березня ухвалив розпорядження щодо остаточного визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Міністерство у справах ветеранів надало роз'яснення щодо того, хто має право бути там похованим.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: