fbpx
Сьогодні
16:30 05 Кві 2024

Громадський контроль за відбудовою України: оновлений інструмент YouControl для перевірки тендерів 

Щоб швидко перевіряти учасників тендерів і значно знизити корупційні ризики при закупівлях, зокрема у контексті відбудови, YouControl якісно оновив інструмент "Аналіз тендерів". Адже саме своєчасні перевірки можуть забезпечити максимальну прозорість у процесі закупівель та ефективне використання державних коштів. 

ЗМІ та представники антикорупційних ГО мають безкоштовний доступ до повного функціонала "Аналізу тендерів". 

Щодня Україна зазнає збитків через війну. За даними дослідження KSE, наразі збитки України становлять близько $543-600 млрд. Повоєнна відбудова та відновлення будуть доручені багатьом компаніям. Вибір цих підрядників здійснюється на тендерній основі.

Публічні закупівлі у межах відновлення – це дійсно ефективний шлях пошуку виконавців, проте він має певні "слабкі ланки". Зокрема, ймовірні корупційні зловживання під час закупівель, а також співпраця з представниками підсанкційних компаній, або пов'язаними з такими компаніями. Щоб запобігти таким ризиковим випадкам, необхідно забезпечити прозорість процесу закупівель та використання державних коштів. 

Як забезпечити прозорість відбудови?

Відкриті дані – ключовий інструмент для формування прозорого бізнес-середовища і, відповідно, для антикорупційного відновлення України. Інструмент "Аналіз тендерів" для перевірки учасників тендерів, виявлення несумлінних компаній та проведення чесних та вигідних закупівель був створений YouControl ще у 2021 році. Відтепер він набуває ще більшої актуальності, оскільки на його основі функціонує модуль громадського контролю за відбудовою. Розробка забезпечить можливість громадянам, журналістам, а також представникам влади більш ретельно перевіряти закупівлі в межах відбудови для більшої прозорості та підзвітності процесу.

Таке доопрацювання стало можливим завдяки співпраці YouControl та громадської організації "Асоціація Відкритих даних" в межах проєкту "Створення інструментів на основі відкритих даних для громадського контролю за відбудовою України" за фінансової підтримки проекту "Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості в Україні", що виконується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини. Завдяки цій розробці інструмент "Аналіз тендерів" дозволяє перевіряти учасників публічних закупівель і значно знизити корупційні ризики при закупівлях, зокрема у контексті відбудови.

Модуль громадського контролю за відбудовою ґрунтується на функціоналі наявного інструмента "Аналіз тендерів" YouControl, який наразі використовують понад 3000 користувачів. Отже, ми мали достатньо даних для аналізу: як користувацької поведінки та запитів, так і продуктивності системи. Спиралися на практичні кейси та досвід десятків експертів в галузі публічних закупівель та аналітиків.

Таким чином вдалося створити максимальну користь. "Аналіз тендерів" дозволяє:

  • Перевіряти учасників закупівель. 
  • Обирати добросовісних, надійних підрядників не лише за факторами, визначеними Законом України "Про публічні закупівлі", а й за додатковими 40 критеріями "Експрес-аналізу" саме від YouControl.

За допомогою інструменту "Аналіз тендерів" журналісти та громадськість можуть своєчасно виявляти проблеми/ризики по учасниках. І тому вірогідність встигнути закликати владу не укладати договори із сумнівними підрядниками за час з моменту оголошення переможця до моменту укладання угоди значно зростає.

Також постійними користувачами, зацікавленими у перевірці публічних закупівель, є фахівці з закупівель, аудитори та розслідувачі різних рівнів. А серед представників держустанов: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, обласні військові адміністрації та органи місцевого самоврядування, Бюро економічної безпеки України, Національне антикорупційне бюро України, Державне бюро розслідувань, Національна поліція України тощо.

Водночас учасники процедур публічних закупівель можуть також побачити, хто подав заявку на участь і, якщо помітять порушення, вимагати дискваліфікації такого учасника.

Або перевірити себе, щоб зрозуміти, як їх може оцінити замовник.

Всі ці функції допомагають уникати корупційних ризиків, дозволяючи проводити більш ретельні перевірки при закупівлях, в тому числі у межах відбудови, тим самим підвищуючи прозорість процесу відновлення. Для перевірки потрібно вказати номер тендеру і ви побачите учасників, організатора і результати перевірки та фактори, які спрацювали. 

 Окрім учасників, показаних системою, ви можете на свій розсуд додати до перевірки "додаткових"  учасників. Це зручно, якщо виникне потреба, наприклад:

  • змоделювати тендер з певними учасниками до моменту оголошення переможця;
  • коли тендер не в Prozorro і не знаходиться за номером, але є можливість "Перевірити додаткових контрагентів без тендера";
  • щоб перевірити список потенційних учасників тендера і розіслати їм запрошення.

Ви також можете обирати набір факторів перевірки учасників тендеру: лише фактори, вказані законом України "Про публічні закупівлі", або розширений спектр факторів від YouControl.

Як отримати доступ до модуля контролю за відбудовою

Журналісти та представники антикорупційних громадських організацій мають безкоштовний доступ до повного функціонала "Аналізу тендерів", включаючи модуль громадського контролю за відбудовою. За запитом доступ до цієї розробки можуть отримати також представники державних органів та місцевого самоврядування. З урахування їхніх запитів та потреб для них буде підібрано оптимальні можливості надання такого доступу. Також всі зацікавлені користувачі можуть отримати доступ до нього у безкоштовному тарифі Open data (у цьому тарифі доступні 10 факторів, що застосовувалися у попередньому інструменті "Аналіз тендерів").

Проект реалізовано у співпраці з ГО "Асоціація Відкритих Даних" та проекту "Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості в Україні", що виконується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

Нагадаємо, загальна сума прямих задокументованих збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення росії, за підсумками червня 2023 року оцінюється у $150,5 млрд (за вартістю заміщення). 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: