fbpx
Сьогодні
Колонка 18:18 01 Кві 2024

Мета Первомайського – стати самодостатньою енергетично збалансованою громадою з модернізованою інфраструктурою

Первомайська громада стала однією з десяти українських громад, які уклали меморандуми про співпрацю з DiXi Group, що регулюватимуть їхню участь у проєкті розробки муніципальних енергетичних планів (МЕПів). Громади-переможці проєкту отримають експертну підтримку з визначення цілей та шляхів реалізації МЕПів, виходячи зі специфіки регіону розташування, законодавчої бази, міжнародних зобов'язань, вимог європейського енергетичного законодавства, а також власних фінансових можливостей. Нагадаємо, що розробка відповідних планів до 2024 року є обов'язковою вимогою для місцевих органів самоврядування відповідно до Закону «Про енергоефективність».

Цим матеріалом хочемо розпочати серію розповідей – своєрідних презентацій громад-учасниць проєкту. І сьогодні детальніше познайомимо вас з першою із них.

Первомайська громада – одна з перших у регіоні, де почали запроваджувати ефективну систему енергоменеджменту. Тут переконані – громада, яка активно впроваджує енергоефективні заходи, збільшує власну конкурентоспроможність та привабливість для інвесторів.  Екологічна свідомість та акцент на зеленому відновленні позитивно впливають на життя мешканців.

Громада вже має вагомі здобутки у впровадженні проєктів з енергоефективності, наприклад:

  • У 2019 році розпочато впровадження енергосервісних контрактів (ЕСКО) щодо 4 об'єктів громади, на яких встановлено індивідуальні теплові пункти з погодним і погодинним регулюванням. Також підписані енергосервісні договори про впровадження низки енергоефективних заходів у трьох дитячих садках.
  • За сприяння проєкту Глобального екологічного фонду (GEF) та UNDP громада уклала енергосервісний договір. Відповідно до нього планується встановлення наземних сонячних електростанцій (потужністю 350 кВт) на насосній станції комунального підприємства для генерації електроенергії для забезпечення водопостачання у громаді. 
  • Від німецької компанії "IQONY SENSE" громада отримала сонячні панелі, що будуть встановлені на каналізаційних очисних спорудах комунального підприємства «Тепломережі». Це забезпечить автономну роботу обладнання на підприємстві.
  • Партнери – НЕФКО, GIZ, УФСІ допомогли Харківській ОДА у Первомайському допомогли термомодернізувати та впровадити заходи з енергозбереження громадських будівель – ліцеї, дитячі садочки, центральну бібліотеку, будівлі ПК "Хімік", утеплити покрівлю та фасад хірургічного корпусу Первомайської центральної районної лікарні. 

Це далеко не повний перелік, того, що реалізовано в Первомайському за останні роки. Однак там не планують зупинятися на досягнутому і мають амбітні плани на майбутнє. На черзі – розробка та імплементація Муніципального енергетичного плану (МЕП) – важливого інструменту стратегічного планування для розвитку енергосектору громади.

"Для нашої громади дуже цінно, що ми отримали надійного партнера – аналітичний центр DiXi Group, команда якого надає консультації, здійснює технічну підтримку та супроводжує весь проєкт розробки муніципального плану: від початку – на етапі попереднього збору даних, під час розробки та до затвердження, — розповідає Антон Орехов, перший заступник міського голови Первомайського.  — Це нам допоможе визначити пріоритетні напрямки в енергетичному секторі, надалі масштабувати впровадження програм з енергоефективності, стимулювати розвиток відновлюваних джерел енергії, підвищити обізнаність мешканців громади про важливість енергоефективності. МЕП допомагає громадам економити енергію за рахунок кращого управління споживанням та впровадження заходів з енергоефективності. У цьому сенсі експертиза DiXi Group є ключовою".

У місті визначили основні глобальні енергетичні пріоритети, реалізація яких сприятиме  покращенню показників енергоефективності. Зокрема мова про:

  • Модернізацію обладнання та мереж водопостачання, водовідведення та теплопостачання, розвиток альтернативної енергетики.
  • Проведення аудиту енергоспоживання для визначення основних джерел споживання енергії та ідентифікації потенційних областей для зменшення витрат.
  • Термомодернізацію всіх бюджетних закладів та житлових будівель.
  • Заміну застарілого обладнання на більш енергоефективне.
  • Розвиток сонячної енергії, вітроенергетики та інших відновлюваних джерел енергії для заміни традиційних джерел.
  • Сприяння розвитку екологічного виду транспорту.
  • Проведення інформаційних кампаній для обізнаності жителів громади про важливість та переваги використання енергозберігаючих технологій в повсякденному житті.

"Наша мета – щоб Первомайський став самодостатньою енергетично збалансованою громадою з модернізованою інфраструктурою, яка відповідає енергетичним стандартам класу А. Тобто має максимальну ефективність споживання і мінімальні втрати енергії, екологічний громадський транспорт, модернізовані комунальні мережі та дорожні покриття, що відповідають новим тенденціям. Також для громади важливий розвиток зелених та енергоефективних міських просторів, парків, скверів та інфраструктури з мінімальним використанням енергії та ресурсів", – пояснює Антон Орехов.

Розробка МЕП та затверджений в подальшому депутатами міської ради стратегічний документ — саме ті кроки, які дозволять Первомайській громаді поступово, крок за кроком, рухатись до своєї мети.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

1840

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: