fbpx
Сьогодні
18:32 29 Бер 2024

Хто з українців готовий брати участь у відновленні: результати соціологічного опитування

Координаторка мережі “Вікно Відновлення” Анастасія Руденко та безпековий аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” Тарас Жовтенко під час презентації результатів дослідження

Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології на замовлення медіамережі "Вікно Відновлення" провів загальнонаціональне соціологічне опитування на тему сприйняття відновлення та медіаспоживання. Його результати представили 28 березня в агентстві "Укрінформ".

Про це повідомляє "Рубрика".

Опитування охопило широке коло аспектів і складалося з 45 запитань. Зокрема українців запитали, хто відіграватиме ключову роль у відновленні після закінчення війни.

Хто з українців готовий брати участь у відновленні

Слайд з презентації результатів опитування

Більшість громадян (53,1%) розуміють, що це уряд, і це мають бути загальнонаціональні ресурси. Водночас показово, що 51,5% респондентів бачать активними учасниками іноземні держави — союзників України, зазначив під час презентації безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко. Українські громадяни теж чудово розуміють, що лише нашого власного ресурсу буде недостатньо для того, щоб максимально швидко і максимально ефективно відновити втрачений потенціал.

Хто з українців готовий брати участь у відновленні

Безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко

Крім того, дослідження показало, що громадяни України бачать шанс не просто відновити соціально-економічний потенціал України до довоєнного рівня, але й велика частина громадян бачить у цій ситуації можливість подальшого розвитку і відповідно нових шансів для нашої держави рухатися вперед, звернув увагу аналітик.

На третьому місці щодо ключової ролі у відновленні місцеве самоврядування (35,8%). Це пояснюється зокрема тим, що місцеве самоврядування є першою інстанцією, яка приймає запити та скарги громадян щодо зруйнованого і пошкодженого житла чи майна. Участь бізнесу в цих процесах бачать 33,4%, а безпосередньо громадян — 29,5%.

Крім того, одне з запитань стосувалося готовності громадян брати участь у процесах відновлення безпосередньо. 

"Більшість опитаних зазначила, що вони готові брати участь в тій ролі і в тому статусі, у якому вони є зараз. Тобто працювати там, де вони є, і це буде їхнім внеском у  відбудову і розвиток повоєнної України", — зазначив безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко.

Хто з українців готовий брати участь у відновленні

Слайд з презентації результатів дослідження

Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" є одним зі співзасновників мережі "Вікно Відновлення", і результати його дослідження матимуть зокрема й практичний сенс для учасників медіамережі, яких нині вже більш ніж 80. Це медіа (зокрема і "Рубрика" як співзасновник), громадські організації та аналітичні центри. 

"Спільна робота Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із «Вікном Відновлення» зараз — показати, які є проблеми та який інструментарій їх вирішення, а також що є майданчик, де заради відновлення об'єднались медіа, ГО, аналітичні центри та стейкхолдери", — наголосив Тарас Жовтенко. 

Хто з українців готовий брати участь у відновленні

Координаторка мережі "Вікно Відновлення" Анастасія Руденко

На цьому акцентувала й координаторка мережі Анастасія Руденко:

"Практична орієнтованість опитування це джерело інсайтів, за яким ми будемо пріоритезувати контент і обирати теми відновлення, які болять широкому загалу. Також дослідження підтверджує актуальність теми відновлення цифрами".

Проведення соціологічного опитування стало можливим завдяки підтримці діяльності "Вікна Відновлення" урядом Великої Британії.

З повною версією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: