fbpx
Сьогодні
08:34 03 Кві 2024

Створення трибуналу для росії за злочини проти України підтримали 44 країни світу 

English version here

Напередодні у Нідерландах представники 44 країн підтримали ідею створення спеціального трибуналу для росії за злочини проти України та наголосили на важливості повної відповідальності рф за свої агресивні дії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на повідомлення у соцмережі Х міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, також на декларацію, опубліковану на сайті уряду Нідерландів.

Загалом у конференції "Відновлення справедливості для України", яка проходила в Гаазі 2 квітня, брали участь 57 країн.

У документі країни-підписанти зазначили, що вони "залишаються відданими" створенню спеціального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочину агресії проти України.

Також підписанти привітали пропозицію Нідерландів прийняти такий спецтрибунал.

Підсумковий документ наразі підписали європейські країни, а також США, Велика Британія, Австралія та Японія. 

У декларації країни засуджують агресію росії проти України як кричуще порушення міжнародного правопорядку та нагадують про рішення суду ООН ще від 16 березня 2022 року, яким росію зобов'язали припинити бойові дії.

Країни висловлюються за посилення спільних зусиль для забезпечення:

  • належного розслідування,
  • відповідальності за усі порушення міжнародного права, скоєні під час війни росії проти України, включно зі злочином агресії.

Також держави-підписанти вітають обіцянки, озвучені на конференції різними державами, щодо подальшої підтримки розслідувань, та відзначають роль усіх інституцій, вже залучених до роботи, у тому числі Міжнародного кримінального суду, який видав безпрецедентний ордер на арешт владіміра путіна.

У другому розділі декларації, що присвячений компенсації завданих Україні збитків, вітають початок роботи Реєстру збитків, який з 2 квітня починає приймати заявки. 

Країни-підписанти запевняють, що суверенні активи рф у їхній юрисдикції залишаться замороженими, доки росія:

  • не припинить агресію проти України,
  • не сплатить за завдані збитки.

Окрім того, держави вітають дискусії щодо можливості використання цих активів та доходів від них на користь України.

Своєю чергою Кулеба зазначив, що ще два роки тому ідею створення спецтрибуналу "всі категорично відкидали". А рік тому, за його словами, здавалося, що робота над ним "загрузла у суперечках між державами".

Кулеба також розповів про свій виступ на конференції й наголосив на необхідності справедливості для українців негайно.

"У своєму виступі на відкритті конференції 57 країн світу "Відновлення справедливості для України" в Гаазі я підкреслив, що українці потребують справедливості вже зараз. Не у віддаленому майбутньому", – зазначив міністр.

Він поінформував про "відчутні результати" за чотирма напрямками, серед яких:

Однак тепер міністр закордонних справ упевнений, що країни зможуть знайти "всі необхідні рішення та втілити трибунал у життя".

"Нам потрібно зробити ще один поштовх, щоб це зробити", — наголосив він, не уточнивши, що має на увазі.

Нагадаємо, що 2 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Гааги. Він зустрівсся та обговорив із главою МЗС Нідерландів Ганкою Брюїнс Слот кроки для забезпечення справедливого покарання за російські злочини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: