fbpx
Сьогодні
16:14 05 Бер 2024

МКС видав ордери на арешт командувача російської авіації та начальника Чорноморського флоту рф

English version here

Фото:Wikipedia

5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації росії Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту рф Віктора Соколова.

Про це повідомляє пресслужба МКС, пише Рубрика.

Як зазначається, відповідне рішення схвалили у межах розслідування потенційних воєнних злочинів російських окупантів на території України, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Міжнародний кримінальний суд видав обидва ордери на арешт на підставі клопотань, які були подані стороною обвинувачення.

"Є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані підпорядкованими ними силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року", — ідеться в повідомленні.

Окрім цього, МКС вважає, що Кобилаш і Соколов також відповідальні за злочин проти людяності, який полягає в "інших антигуманних діях […], що умисно спричиняють сильні страждання, серйозні тілесні ушкодження або шкоду психічному, фізичному здоров'ю", за статтею 7 Римського статуту.

Зміст ордерів видається під грифом "таємно" з метою захисту свідків та для безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що РФ продовжує завдавати ударів по цивільних об'єктах в Україні, суд вважає, що поінформованість про ордери громадськості може запобігти подальшому вчиненню злочинів.

У січні 2023 року СБУ оголосила Кобилашу підозру в обстрілах цивільних об'єктів. Аналогічне звинувачення тоді було висунуто Ігорю Осипову, який до серпня 2022 року командував Чорноморським флотом РФ.

З жовтня 2022 року Росія активно завдавала масштабних ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі.

Україна пережила понад 10 хвиль масштабних російських обстрілів, коли ворог залучав десятки ракет різних типів і дальності.

Через дефіцит потужності в енергосистемі Міненерго доводилося застосовувати відключення електроенергії споживачам, але ворог не зміг досягти своєї мети — спровокувати в Україні повний блекаут.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт російського диктатора володимира путіна та дитячого омбудсмена росії марії львової-бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації дітей з України до рф у період з 24 лютого 2022 року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: