fbpx
Сьогодні
21:23 31 Бер 2024

Дослідження: українці в Польщі тужать за рідним домом, проте не всі з них планують повертатися

Інститут поведінкових досліджень при Амерікан Юніверсіті Київ (AЮK) представив на широкий загал результати дослідження на тему: "Шлях додому: хто з українських мігрантів та біженців планує повернутися".

Про це пише Рубрика з посиланням на результати дослідження.

Науковці Інституту опрацювали результати опитування, яке провела компанія Рейтинг-Онлайн, з понад 1000 українців у Польщі, охопивши не лише тих, хто виїхав після повномасштабного вторгнення (біженці), а й тих, хто мешкав у Польщі до 24 лютого 2022 року (мігранти). Оскільки українці становлять найбільшу групу мігрантів у Польщі: на них припадав 71% виданих дозволів на роботу та 98% дозволів на сезонну роботу.

Автори дослідження спробували знайти відповіді на непросте питання: хто з українців планує повернутися додому, які фактори впливають на це рішення та як підштовхунти до повернення тих, хто наразі вагається.

Дослідники проаналізували, що об'єднує українців, які опинилися в Польщі "до" та "після" повномасштабного вторгнення. Зокрема звернули увагу не лише за соціо-демографічні, матеріальні та моральні аспекти, а й  спробували заміряти вплив національної ідентичності (вродженої та набутої), туги за домівкою і навіть фактору гордості за свою країну.

За результатами дослідження, приблизно 50% біженців і 30% мігрантів, які наразі живуть у Польщі, висловлюють намір повернутися. Серед них більшість жінок з дітьми, які продовжують дистанційно навчатися в українських школах, людей більш зрілого віку, переважно україномовних та прихожан ПЦУ.

Серед тих, хто хотів би повернутися найближчим часом або колись, — люди з більш вираженою українською ідентичністю, для кого важливо почуватися українцем та відчуває більшу гордість за свою країну, частіше відвідував Україну та більш оптимістично налаштований щодо строків закінчення війни.

Водночас приблизно чверть українців не планують повертатися. Здебільшого мова йде про успішних підприємців, українці, які навчаються в польских вишах,  молоді люди, які швидко знайшли собі заняття та опанували польську мову.

Ще приблизно 30% українців не мають остаточного рішення, де їм залишатися. Саме їх варто заохотити повернутися додому.

Також цікаво, що наразі ¾ мігрантів та понад половина біженців працюють у польських компаніях, а серед біженців більше тих, хто працює віддалено на українські компанії. До повномасштабного вторгнення фінансове становище мігрантів та біженців було схоже. Зараз у мігрантів воно покращилося, у той час, як у біженців суттєво погіршилося. 61% біженців, які мають дітей шкільного віку, зазначають, що їхні діти навчаються онлайн в українських школах, серед мігрантів цей показник нижчий – 30%.

Підсумовуючи дослідження, Володимир Вахітов, директор Інституту поведінкових досліджень, доцент АЮК, відзначив:

"Необхідно заохочувати українців частіше відвідувати Ураїну, а, отже, потрібно полегшити перетин кордонів. Також нам не обійтися без серйозних економічних реформ, без яких годі й сподіватися на повернення найбільш  продуктивної когорти, яка вже побачила та перейняла закордонні практики. Може спрацювати встановлення більш тісних зв'язків з Україною через культурний та освітній простір, через більшу інтеграцію біженців і мігрантів до українського життя."

Також дослідники рекомендують задуматися над тим, у чому можуть бути корисними ті українці, які хотіли б продовжувати жити за кордоном. Наприклад, передбачити більш привабливе оподаткування доходів з віддаленої роботи на Україну. Або ж думати, як співпрацювати з бізнесами, які наші співвітчизниками відкрили в Польщі.

Інститут  поведінкових досліджень планує продовжувати вивчати думки українців в інших європейських країнах, аби держава та суспільство отримали інструменти, як залучати українців до відбудови України: і тих, хто залишиться за кордоном, і тих, хто знайде свій шлях додому.

Переглянути презентацію дослідження можна за посиланням.

Отримати презентацію з усіма деталями дослідження, можна безпесередньо у експертів Інституту поведінкових досліджень, надіславши запит на адресу [email protected]

Як повідомлялось, за підсумками 2022 року в Польщі перебувавало 950 тисяч біженців. Влітку в країні, за даними бази PESEL, перебували 1,4 мільйона втікачів від війни. А ще до 1,3 мільйона наших громадян перебували в Польщі до початку повномасштабного вторгнення. Отже, загалом у Польщі зараз живуть 2,3 мільйона українців.

Також повідомлялось, що в Україну планують у майбутньому повернутися 71% громадян, які нині перебувають у Польщі.

Зазначалось, що за два роки війни вплив біженців з України на економіку Польщі стає помітніший. Завдяки працевлаштованим українцям зростає ВВП сусідньої країни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: