fbpx
Сьогодні
14:47 31 Бер 2024

У Європарламенті мають намір розслідувати проросійську мережу Медведчука, яку допомогла викрити СБУ

English version here

Ліберали та "Зелені" в Європейському парламенті вимагають розслідувати інформацію про розкриття проросійської мережі впливу на європейських політиків на чолі з колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком.

Про російську мережу впливу в Європі пише "Голос Америки". Як повідомили, мережу викрила чеська контррозвідка. За даними джерел hromadske у правоохоронних органах, у цьому їй допомагала українська Служба безпеки.

Нещодавно чеська контррозвідка (BIS) оприлюднила інформацію, що двоє українських бізнесменів — Віктор Медведчук та Артем Марчевський — намагалися розгорнути інформаційну операцію проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України на території Європейського Союзу.

Вони діяли через проросійський сайт "Голос Європи". Також повідомляли що за російські гроші підкупляли європейських політиків, які поширюють російську пропаганду. Мова йшла про суми в мільйони чеських крон.

Зазначалося, що розкриття проросійської мережі стало результатом кількамісячної роботи СБУ та представників низки європейських країн.

Після цього, як писало Politico, 29 березня депутат від партії "зелених" з Нідерландів Бас Ейкгоут звернувся в Європарламенті із закликом провести розслідування можливого підкупу євродепутатів.

Президентка ліберальної групи Renew Валері Хаєр, яка також є головним кандидатом президента Франції Еммануеля Макрона на виборах до ЄС, закликала до "термінових дебатів" у парламенті в листі до його президентки Роберти Мецоли.

Вона наголосила, що якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах, які відбудуться за 10 тижнів, брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених людей або були корумповані ними, то вони "повинні бути викриті".

Нагадаємо, що Чехія 27 березня запровадила санкції проти ексдепутата України Віктора Медведчука та його соратника Артема Марчевського, який був генеральним продюсером заблокованого телеканалу "112 Україна".

За даними чеської влади, Медведчук керував низкою впливових мереж із росії, а також особисто пов'язаний з лідером рф володимиром путіним.

Зокрема, Медведчук використовував компанію "Голос Європи", яка також підпала під дію чеських санкцій, щоб поширювати дезінформацію в країні. До цього також був залучений і Артем Марчевський.

Довідка

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 12 квітня 2022 року повідомив, що була проведена спецоперація із затримання народного депутата від забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" й кума Путіна Віктора Медведчука.

Згодом 200 українських військових обміняли на Віктора Медведчука, який "вже дав усі можливі свідчення слідству".

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області позбавила Віктора Медведчука – колишнього народного депутата від партії ОПЗЖ і кума президента рф володимира путіна – права займатися адвокатською діяльністю.

Медведчуку  раніше було повідомлено про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: