fbpx
Сьогодні
12:57 08 Тра 2024

Соціологи провели дослідження, як змінилося ставлення українців до Дня перемоги

В Україні суттєвих змін зазнало ставлення громадян до Дня перемоги, який раніше відзначався 9 травня: на сьогодні це одне з двох найменш популярних свят.

Про це пише Рубрика, посилаючись на дані опитування КМІС.

Як зазначають фахівці, у 2010 році це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення.

До 2021 року його популярність впала вдвічі й вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом.

А вже у 2024 залишилося тільки 11% прихильників цього свята, менше їх тільки у Дня праці 1 травня (4%).

опитування День перемоги

Фото: КМІС

Як українці ставляться до інших свят

За даними опитування, більшість населення України святкує Різдво Христове та Великдень та як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 68% відповідно.

Далі йдуть:

  • День Незалежності України 64%,
  • День захисників і захисниць України (58%).
опитування День перемоги

Фото: КМІС

Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим й Великоднем, зараз лише на п'ятому місці з відсотком у 47%. Далі:

  • День Конституції (28%),
  • Міжнародний жіночий день (21%),
  • Трійця, мають відповідно (17%).

Опитування КМІС проводилося 17-23 лютого 2024 року серед 1052 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Довідка

Як писала Рубрика, 8 травня Україна спільно з країнами Європи та США вшановує хоробрість тих, хто боровся проти нацизму та всіх жертв Другої світової війни.

9 травня 2023 року відзначали також 78-му річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яку заведено називати Днем перемоги.

У зв'язку з триваючими дискусіями в українському суспільстві щодо того, яким датам слід надати належне визнання, Верховна Рада запропонувала зробити 9 травня Днем Європи, тим самим позбавивши його статусу Дня Перемоги й свята.

8 травня президент України Зеленський підписав указ про запровадження в Україні святкування Дня Європи 9 травня.

"Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадують про велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує пам'ять усіх, чиї життя забрала війна. Саме 8 травня набув чинності Акт про беззастережну капітуляцію Вермахту", – сказав Зеленський.

Цього року ці дні знову відзначаються під час війни між Україною та росією, що триває, коли глобальна загроза російського фашизму знову становить явну та реальну небезпеку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: