fbpx
Сьогодні
13:43 29 Бер 2024

Рішення для перемоги: учасники кластеру Brave1 розробили дистанційний комплекс для розмінування

English version here

Фото: Телеграм / Федоров

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що мінний трал Ratel Deminer від учасників Brave1 визнано пріоритетною розробкою для Сил безпеки і оборони.

Про це він написав у Телеграмі, передає Рубрика.

У чому проблема?

У вересні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що потенційно замінованими в Україні залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття, наголосив він. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

Наприкінці лютого 2024-го начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева розповів, що фахівцям із розмінування вдалося зменшити потенційно забруднену вибухонебезпечними предметами територію на 18 тисяч кв. км. Наразі вона сягає 156 тисяч кв. км, тобто близько 25% від загальної площі держави.

За даними Міноборони, унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах загинуло 287 цивільних, зокрема 15 дітей, ще 641 людина зазнала травм, серед них 77 неповнолітніх.

Також, на жаль, під час розмінування гинуть  та травмуються і сапери.

Яке рішення?

Тому учасники кластеру Brave1 розробили дистанційний комплекс для розмінування, який визнано пріоритетною розробкою для Сил безпеки і оборони.

Як це працює?

"Ratel Deminer — мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Він працює дистанційно, а отже, зберігає життя військових. Комплекс оснащений камерою денного бачення, що допомагає краще ним керувати. Ratel Deminer знищує міни типу ПФМ-1, ПМН-4, ПМН-3 та ПМН-2", – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що розробники вже провели випробування Ratel Deminer в реальних умовах — комплекс застосовували для гуманітарного розмінування протипіхотних мін біля Святогірська Донецької області.

За інформацією Федорова, Ratel Deminer отримав статус BRV1, тобто розробку визначили пріоритетною для Сил безпеки і оборони. Зараз комплекс доопрацьовують і збільшують потужності.

Раніше кодифікації отримали наземні роботи Ratel S та Ratel M від цієї ж команди. Вони вже активно використовуються у військах.

Загалом учасники кластеру оборонних технологій Brave1 починаючи з квітня 2023 року отримали на свої розробки $3 млн грантів.

ластер оборонних технологій профінансував 173 гранти на загальну суму $ 3 045 000 для розробників, які створюють оборонні інновації. Ці технології підсилюють військових, зберігають їхні життя й дають Силам оборони переваги на полі бою", – повідомив Федоров.

За інформацією Федорова, найбільше коштів було надано розробникам наземних роботизованих платформ та безпілотників – відповідно фінансування отримали 54 та 30 проєктів.

На 2024 рік на гранти від Brave1 у бюджеті закладено 1,5 млрд грн, а суму грантів буде збільшено до $10, $25, $50, $100 та $200 тисяч.

Довідка

Нагадаємо, що в Україні почала роботу єдина координаційна платформа в галузі defense tech – BRAVE1.

Brave1 — це кластер для розвитку військових технологій в Україні, заснований Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, Радою національної безпеки й оборони, Міністерством стратегічних галузей України, Міністерством економіки України.

Окрім того, на виставці Brave1 представили один з прототипів безпілотних підводних торпед, на цей час в Україні розробляються декілька версій таких безпілотників.

Також в Україні стартували тести бойового робота "Лють", який дає змогу виконувати завдання дистанційно, а тому може врятувати життя українських оборонців.

Окрім того, Український кластер для розвитку військових технологій Brave1 створив нового наземного робота-камікадзе Ratel S, що дозволяє вражати ворожі об'єкти з безпечної відстані.

"Бійці використовують його як мобільну боєголовку, що несе протитанкові міни чи бойовий модуль. Завдяки технології оператор з безпечного місця може підірвати ворожий танк або бліндаж", – розповів віцепрем'єр.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: