fbpx
Сьогодні
13:24 26 Бер 2024

Зможе продавати винищувачі іншим країнами: Японія пом'якшила правила експорту зброї

Фото: David Mareuil / Pool Photo via AP

Японія схвалила оновлені правила передачі оборонного обладнання, які дозволять їй експортувати винищувачі наступного покоління, які будуть розроблені спільно з Великою Британією й Італією.

Про це пише Kyodo News, цитує Рубрика.

В уряді Японії заявили, що країна "повинна мати схему експорту", щоб гарантувати, що вона зможе розробити винищувач "з можливостями, які відповідають потребам безпеки". А також мати змогу брати участь у тристоронньому проєкті з Великою Британією та Італією "як рівноправний партнер".

Нові правила передбачають, що Японія може експортувати винищувачі, які уряди трьох країн планують запровадити до 2035 року. Утім, військові літаки не можна буде передати до країни, де ведуться бойові дії.

Запроваджені зміни також визначають, що експорт винищувачів здійснюватиметься лише до країн, які підписали з Японією пакти про передачу оборонного обладнання і технологій. Зараз таких налічується 15.

Міністр оборони Японії Мінору Кіхара заявив журналістам після засідання, що Японія залишатиметься відданою "основній філософії пацифістської нації", проходячи через "суворі" процеси прийняття рішень щодо експорту. Так, кожне передання літаків потребуватиме окремого схвалення уряду перед тим, як буде здійснено продаж. Окрім того, наразі не планується експортувати іншу спільно розроблену зброю.

Японія довгий час забороняла експорт більшості видів озброєнь відповідно до пацифістської конституції країни. У 2014 році вона почала експортувати деякі нелетальні військові товари, а в грудні 2023-го схвалила зміну, яка дозволить продавати ліцензіарам 80 одиниць летальної зброї та компонентів, які вона виробляє за ліцензіями інших країн. Наприклад, ці зміни розчистили шлях для продажу Сполученим Штатам ракет для систем ППО Patriot з Японії.

За словами Кіхари, розробка винищувача наразі перебуває на стадії проєктування, і вони мають намір розробити технічні характеристики протягом наступних п'яти років.

Проєкт Великої Британії, Італії та Японії

14 грудня 2023 року міністри оборони Великої Британії, Італії та Японії підписали угоду про створення спільної організації для розробки нового передового реактивного винищувача.

Японія вперше приєдналася до багатонаціональної організації для спільної розробки військової техніки. Це рішення прийняли на тлі зростальної загрози з боку Китаю, росії та Північної Кореї.

Як повідомлялось раніше, уряди США та Японії обговорюють співпрацю у сфері виробництва боєприпасів та ремонту військового обладнання. Завдяки цьому Сполучені Штати зможуть надати Україні більшу кількість снарядів.

Наразі Японія демонструє лідерство в питанні підтримки України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: