fbpx
Сьогодні
16:10 17 Бер 2024

В Японії Верховний суд визнав заборону одностатевих шлюбів неконституційною

У Японії Верховний суд напередодні постановив, що відсутність у країні юридичного визнання одностатевих шлюбів є неконституційною.

Про це пишуть KYODO NEWS.

Як зазначають у виданні, це, ймовірно, ще більше посилить тиск на уряд, щоб він докладав більше зусиль для захисту сексуальних меншин.

Верховний суд Саппоро підтвердив історичний вердикт суду нижчої інстанції, винесений у 2021 році, згідно з яким невизнання одностатевих шлюбів порушує право на рівність, захищене Конституцією.

При цьому суд відхилив позов трьох одностатевих пар на Хоккайдо до держави про відшкодування збитків на загальну суму 6 мільйонів ієн (40 600 доларів США) за завдані емоційні страждання.

Позивачі заявили, що подадуть апеляцію до Верховного суду.

У рішенні, яке стало першим рішенням вищого суду серед шести позовів, поданих до п'яти районних судів, що ставили під сумнів неприйняття чинним законодавством одностатевих шлюбів, мова йде про те, що ці положення порушують:

  • не лише статтю 14 про право на рівність,
  • але й статтю 24, яка говорить, що шлюб має укладатися лише за взаємною згодою "обох статей".

Суд вперше заявив, що статтю 24 можна розуміти як таку, що гарантує шлюб між особами однієї статі. Як пояснив суддя Кійофумі Сайто, оголошуючи рішення, ця стаття не передбачала одностатевих шлюбів на момент прийняття Конституції. Проте "її слід тлумачити в контексті поваги до особистості".

У рішенні також сказано, що "не буде жодних недоліків або шкоди" — в тому числі з погляду соціального впливу — навіть якщо одностатеві шлюби будуть легалізовані.

Почуття дискомфорту або відрази до одностатевих шлюбів "викликані лише чуттєвими, емоційними причинами", зауважують у рішенні. Там також додали, що ці почуття можуть бути вирішені шляхом підвищення обізнаності громадськості про непотрібність різного ставлення до одностатевих пар.

Як пише видання, Японія залишається єдиною великою промислово розвиненою країною Великої сімки, яка не легалізувала одностатеві шлюби або цивільні союзи, попри зростання тиску з боку ЛГБТ-спільноти та її прихильників.

Уряд стверджував, що Конституція передбачає, що шлюб може укладатися лише між гетеросексуальними парами.

Цивільне законодавство Японії та положення закону про реєстрацію сім'ї ґрунтуються на шлюбі між чоловіком і жінкою. А привілеї, що випливають зі шлюбу, включаючи права на спадщину, податкові пільги та спільну опіку над дітьми, надаються лише гетеросексуальним парам.

На цьому тлі все більше муніципалітетів видають свідоцтва про партнерство, щоб полегшити одностатевим партнерам користування деякими з тих самих державних послуг, що й гетеросексуальним парам, хоча вони не є юридично обов'язковими.

Нагадаємо, що у лютому 2024 року грецькі законодавці переважною більшістю схвалили закон про запровадження одностатевих шлюбів і встановлення рівних батьківських прав для одностатевих пар, попри спротив православної церкви. За легалізацію одностатевих шлюбів 15 лютого проголосували 176 депутатів із 300.

Окрім того, одностатеві пари в Україні не мають жодних юридичних прав одне щодо одного. Під час війни це особливо помітно — якщо з кимось у такій парі щось стається, інший в очах держави є просто сторонньою людиною. "Рубрика" розбиралася, які рішення вже в роботі та які перспективи їх запровадження. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Реєстроване партнерство: для кого це рішення і чому воно на часі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: