fbpx
Сьогодні
15:33 26 Бер 2024

У ВМС назвали кількість великих десантних кораблів, що залишилися у Чорноморському флоті рф

English version here

Фото: t.me/DIUkraine

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну українським оборонцям вдалося знищити чотири великі десантні кораблі Чорноморського флоту рф, а на ходу в загарбників залишились 5 ВДК.

Про це розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в коментарі РБК-Україна.

"Якщо брати великі десантні кораблі, то їх в строю залишається 5 одиниць з 13, які були в них на початку повномасштабного вторгнення", – сказав Плетенчук виданню.

Як зауважив речник:

  • чотири з цієї кількості були успішно знищені українськими захисниками,
  • 4 перебували в ремонті, серед яких "Азов" і "Ямал".

Плетенчук підкреслив, що "Ямал" вже закінчив ремонт і мав вже виходити на випробування та отримав пошкодження і знову повертається в ремонт. Своєю чергою "Азов" також отримав пошкодження та залишається в ремонті.

"Тепер можна ще сюди додати "Костянтина Ольшанського". Тобто загалом було 14. П'ять залишається в строю станом на зараз. І п'ять фактично перебувають в ремонті разом із "Костянтином Ольшанським", – пояснив Плетенчук.

Що стосується решти кораблів, то загалом у Криму росіяни ремонтують 15 пошкоджених суден. На думку речника ВМС, можна сказати, що третина корабельного складу Чорноморського флоту рф фактично виведена з ладу або знищена.

"На жаль, якщо брати якісні показники, залишається в строю найнебезпечніші зразки озброєння – це носії крилатих ракет "Калібр". Серед яких є підводні й надводні човни, – зауважив речник.

Плетенчук нагадав, що такого типу кораблів українські оборонці знищили два:

  • підводний човен "Ростов-на-Дону",
  • малий ракетний корабель "Аскольд".

"Тому в принципі їх десяток в середньому. Тому що ця цифра коливається залежно від боєготовності, залишається в строю. Проте вони мають проблеми з логістикою. І, як бачите, протягом тривалого часу вони не застосовуються", – підсумував Плетенчук.

Що відомо про удари по "Ямалу" та "Азову"?

23 березня у тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи, зокрема, у Севастополі. OSINT-аналітики зазначали, що у Севастополі міг бути уражений великий вузол зв'язку Чорноморського флоту Росії.

У російських Telegram-каналах 24 березня з'явилася інформація, що в Севастополі був вражений "добре замаскований командний пункт, в якому під час удару перебувало понад два десятки офіцерів".

Пізніше цього ж дня в Генштабі ЗСУ розповіли, що Сили оборони України завдали ударів по об'єктах російських окупантів у Севастополі. Було знищено два десантні кораблі РФ – "Ямал" і "Азов" і центр зв'язку та декілька об'єктів інфраструктури Чорноморського флоту рф.

25 березня у ГУР розповіли, що пошкодження російського БДК "Ямал" є критичними. У свою чергу, спікер ОК "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що через удар по "Ямалу" та "Азову" суттєво постраждали російські логістика та управління військами.

Пізніше стало відомо, що під час цього удару міг бути пошкоджений ще один російський корабель – "Іван Хурс".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: