fbpx
Сьогодні
14:43 26 Бер 2024

КМДА планує профінансувати встановлення пандусів у під'їздах будинків

Київська міська рада розглядає можливість внести зміни до столичного бюджету, щоб профінансувати встановлення пандусів у під'їздах житлових будинків.

Про це повідомила Уповноважена Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю Леся Петрівська, пише Рубрика.

Як зазначають, ще наприкінці 2023 року Київрада внесла зміни до однієї з міських програм — це облаштування житлових будинків пандусами для маломобільних груп населення коштом столиці. Тоді ж виконавцями заходу визначили РДА.

За словами Петриківської, під час моніторингу виявили, що у п'яти районних адміністраціях не передбачили видатки на капремонт за напрямком "безбар'єрне середовище" у 2024 році.

"На жаль, за результатами моніторингу, який ми провели з колегами було виявлено, що станом на 08 березня 2024 року Печерською, Подільською, Деснянською, Солом'янською та Шевченківською районними в місті Києві державними адміністраціями видатки на виконання робіт з капітального ремонту у сфері житлово-комунального господарства за напрямом «безбар'єрне середовище» у 2024 році взагалі не були передбачені", пише Уповноважена Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю.

З її слів це жахливо, оскільки через бойові дії в Україні кількість людей з особливими потребами постійно збільшується.

"Це катастрофа, оскільки кількість людей з інвалідністю в результаті воєнних дій постійно збільшується. Київрада має внести зміни до бюджету, щоб передбачити фінансування на встановлення пандусів у підʼїздах житлових будинків. Це вкрай необхідно для забезпечення доступності та створення інклюзивного простору", – наголосила Петрівська.

Своєю чергою депутатка Київради Олеся Зубрицька розповіла, що наразі РДА отримали доручення опрацювати всі звернення щодо встановлення пандусів.

До того ж районні адміністрації мають подати бюджетні запити на 20 млн грн на роботи з їхнього встановлення, зокрема в будинках ОСББ і ЖБК.

Варто додати, що за дослідженням ЛУН, лише десята частина будинків Києва мають нормативний пандус для колісних крісел.

Київ безбар'єрність під'їзди

Фото: ЛУН

Оцінювали вхідну групу, укриття, двір, дитячі та спортивні майданчики, парковку, освітлення тощо.

"Вхід в рівень з землею мають лише 30% проаналізованих будинків. Лише 9% мають нормативний пандус, тобто такий, що має кут від 3 до 5 градусів, ширину 1,2 м, з обох боків поручні й неслизьку поверхню", — зазначають у дослідженні ЛУН.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у центрі столиці лише 25 % пішохідних підходів повністю відповідають вимогам інклюзивності: вони мають нормативне заниження й облаштовані тактильною плиткою.

Окрім того, громадська організація "Доступно.UA" разом з активістами провели акцію "Рухайся вільно" в центрі Києва.

Також київська активістка малює надписи крейдою на асфальті, щоб привернути увагу до безбар'єрності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: