fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 18:54 14 Гру 2023

В Україні запустили опитування про безбар’єрність будинків: як працює це рішення

Фото: З відкритих джерел

Більшість житлових будинків в Україні не відповідає нормам безбар'єрності. Враховуючи, скільки людей щоденно отримують різні поранення через війну, давно існуюча проблема стає ще серйознішою. В Україні запустили опитування про рівень безбар'єрності будинків.

Як працює це рішення — дізнавалась "Рубрика". 

У чому проблема?

Архітектурна доступність житла важлива для людей з інвалідністю та травмами. Через військову агресію росії кількість таких людей збільшується в Україні. Для ветеранів та ветеранок з інвалідністю, цивільних, які стали жертвами війни, довгі круті сходи, схожі на трампліни пандуси, високі бордюри, вузькі ліфти, слизька підлога — це перешкоди. 

Яке рішення?

Щоб визначити рівень безбарʼєрності житлових будинків в Україні, команди центру міських сервісів та досліджень ЛУН Місто, ГО "Безбарʼєрність" та Urban Visionaries Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка створили онлайн-опитувальник, у якому зібрали найважливіші складові архітектурної доступності житла.

Отримана інформація буде інтегрована в мапу "Місто без меж", це допоможе не тільки з пошуком житла людям, яким пріоритетна його доступність, а і сприятиме формуванню запиту на безбар'єрне середовище.

Як це працює?

Безбарʼєрність стосується кожного

Безбар'єрність будинків

Мета Чеклиста — зібрати повну інформацію щодо рівня архітектурної доступності житла. Дані опитування організатори ініціативи розмістять на мапі "Місто без меж". Зайшовши на мапу, можна буде оцінити рівень доступності будинків. Наприклад, подивитися, чи є в будинку безперешкодний вхід на рівні з землею, нормативний пандус, чи добре освітлений вхід, чи є дитячий майданчик, укриття, які в ньому умови та інше. У перспективі інтерактивна мапа стане платформою, де в одному місці буде зібрана найбільш повна інформація щодо архітектурно доступних просторів у країні.

"Загалом безбарʼєрність стосується кожного. І батьків з малою дитиною, і людей старшого віку, і людини, яка несе важкі пакунки з супермаркету чи валізу з вокзалу, просто того, хто втомився. Всім нам в житті хочеться менше барʼєрів, — говорить Анна Денисенко, кураторка центру міських сервісів та досліджень ЛУН Місто. — Тому ми запустили ініціативу «Місто без меж» і в її рамках спільно з ГО «Безбарʼєрність» та командою Urban Visionaries Географічного факультету КНУ Шевченка розробили Чеклист оцінки рівня безбарʼєрності житла". 

Дані про рівень доступності житлових будинків збирають по всій Україні. Тож, допомогти у цій ініціативі може кожен. Ініціатори проєкту "Місто без меж" також просять долучитися до заповнення Чеклиста забудовників, рієлторів та всіх небайдужих до теми безбарʼєрності просторів українців. Заповнити Чеклист можна за посиланням.

Безбар'єрність будинків

Анна Денисенко

"Кілька хвилин вашого часу і ви зробите добру справу. Заповніть анкету про рівень архітектурної доступності будинку, в якому ви живете або який добре знаєте. Попросіть своїх друзів, знайомих заповнити Чеклист — так ви допоможете комусь знайти житло під власні потреби. Наприклад, перед тим, як орендувати квартиру, можна буде перевірити, чи зручно буде там жити з маленькою дитиною", — закликає Анна Денисенко.

Безбар'єрність — це про якість життя людини

Житло в Україні дуже відрізняється за своєю якістю. Найчастіше експерти з безбар'єрності фіксують барʼєри вхідних груп будинків, зокрема це наявність сходів (тобто вхід "не в нуль"), ненормативні пандуси, недостатньо широкі вхідні двері. Також недоступними житлові будинки робить відсутність ліфтів, звукового супроводу та можливостей для тактильного зчитування інформації, неналежне дорожнє покриття, доступність до місць паркування, дитячих, спортивних майданчиків, парків, скверів та інших публічних просторів. 

"Бар'єрів багато, вони різноманітні та різновиді. Системно позбавитись їх можна через об'єднання зусиль влади, громадськості та бізнесу. Чеклист гарний приклад такої синергії", — говорить Світлана Гнатюк, експертка з безбар'єрності ГО "Безбар'єрність".

Світлана Гнатюк відзначає — масова інформація про фізичну доступність різних категорій житла, яка буде отримана завдяки листу опитування, дозволить планувати та ефективніше спрямовувати ресурси на формування безбар'єрного середовища. Друга важлива роль цього інструменту — це те, що він спрямований на формування безбар'єрного міського середовища. Адже житло є важливою складовою безбар'єрного міського простору загалом. Зрештою чи не головними функціями Чеклиста є освітня та просвітницька. 

Безбар'єрність будинків

Світлана Гнатюк

"Чим більше заповнених Чеклистів ми отримаємо, тим більше зросте обізнаність команд, які роблять наші міські простори безбар'єрними. У сукупності Чеклист стане інструментом для формування політик щодо забезпечення доступності житла в Україні", — каже Світлана Гнатюк.

Ще більше корисних рішень!

Безбар'єрність будинків

Чому важливо заповнити Чеклист?

  • Безпека для Всіх

Ваш заповнений Чеклист допоможе визначити та покращити аспекти безпеки, що є критично важливим в екстрених ситуаціях, таких як пожежа чи загроза обстрілу.

  • Зручність для Родин з Дітьми

Аналіз поточного стану забезпечує виявлення та поліпшення доступності для родин з дітьми, роблячи щоденне життя більш зручним та менш стресовим.

  • Соціальна Інтеграція

Заповнення Чеклиста сприяє інклюзії людей з інвалідністю у суспільство, забезпечуючи їхню активну участь у громадському житті.

  • Універсальний Дизайн

Використання даних з Чеклиста допомагає інтегрувати принципи універсального дизайну в будівництво та планування, що сприяє комфорту всіх мешканців.

  • Покращення Іміджу міста

Участь в ініціативі підкреслює відданість міста інклюзивності та доступності, покращуючи його привабливість і репутацію перед міжнародними донорами.

  • Підтримка Людей Старшого Віку

Кілька хвилин вашого часу посприяють створенню середовища, яке підтримує активне та безпечне життя для людей старшого віку, враховуючи їхні потреби у мобільності.

  • Економічні Переваги

Інклюзивність допомагає виявити можливості для підвищення вартості нерухомості через покращення доступності.

  • Сприяння Освіті та Свідомості

Ваш заповнений Чеклист підвищує рівень обізнаності про важливість безбар'єрного середовища, виховуючи громадську свідомість та розуміння проблем зокрема поранених ветеранів та жертв війни.

Нагадаємо, що у Львівській області для людей з інвалідністю на території історико-культурного заповідника "Тустань" з'явилися нові туристичні об'єкти. Вони сприятимуть інклюзивному туризму.

Окрім того, громадська організація "Доступно.UA" разом з активістами провели акцію "Рухайся вільно" в центрі Києва.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: