fbpx
Сьогодні
14:58 03 Бер 2024

Київрада планує у цьому році відновити озеро Синє та розчистити річище річки Либідь

У 2024 році в Києві планують відновити озеро Синє та обстежити та розчистити річище річки Либідь.

Про це пише Рубрика, посилаючись на повідомлення Київради.

Як розповідають, Київська міська рада підтримала перелік природоохоронних заходів, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2024 році.

Перелік, зокрема, включає роботи з відновлення озера Синє, обстеження та розчищування річища річки Либідь.

Окрім того, проведуть заходи з утилізації ламп розжарювання, отриманих у межах програми обміну. 

До того ж до переліку природоохоронних заходів увійшли протизсувні роботи в парках, спеціальні заходи, спрямовані на захист об'єктів природно-заповідного фонду, та проведення наукових досліджень у сфері екології.

Фінансувати ухвалені заходи буде Київський міський фонд охорони навколишнього природного середовища.

Річка Либідь

Варто нагадати, що річка Либідь бере початок із джерела поблизу залізничної станції "Київ-Волинський", впадає у Дніпро поблизу Корчуватого. Маючи довжину понад 16 км, річка майже впродовж усього свого річища закріплена бетонним коробом, а на окремих ділянках взята в колектори. 

у Києві закінчується розчистка русла річки Либідь

Фото: Київська міська рада

Зазначали, що роботи з розчищення мали б закінчити в кінці 2023 року. Це б дозволило мінімізувати ризик підтоплень, що часто виникають тут внаслідок ускладнення стоку води. Наступним кроком, до якого перейдуть після стабілізації економічної ситуації у країні, має стати проєкт із ревіталізації цієї річки.

у Києві закінчується розчистка русла річки Либідь

Фото: Київська міська рада

Озеро Синє

Нагадаємо, що у Києві відбулася екологічна катастрофа: повністю висохло озеро Синє, яке розташоване в районі Виноградара, попри те, що раніше оголошували про плани порятунку водойми.

Що відомо про обміління озера Синє

Синє – безстічне озеро, що живиться ґрунтовими водами та атмосферними опадами. Більшу його частину засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. Відтоді площа водойми почала зменшуватися.

У 2017 році озеро та 16 гектарів навколо нього отримали статус парку.

Озеро Синє

Раніше повідомляли, що в серпні ситуація з озером стала критичною. Активісти вимагали врятувати його від загибелі. Після зустрічі з мешканцями житлового масиву Виноградар у Подільському районі Києва чиновники КМДА обіцяли зробити все, що в їх силах та повноваженнях.

14 серпня Київська міська військова адміністрація дозволила розподілити кошти природоохоронного фонду, який передбачав виділення 35 млн грн на комплекс робіт з ревіталізації цього об'єкту.

Озеро Синє

Також в КМДА казали, що проблема з обмілінням водойми виникла ще 2020 року, або навіть раніше.

Тоді на замовлення комунального підприємства "Плесо" фахівці провели науково-дослідні роботи на водоймі. Виявилося, що за останні 40 років озеро обміліло. Рівень води та площа озера постійно зменшувалися. З'єднувальна протока пересохла, і це розділило озеро на дві частини.

Озеро Синє

Своєю чергою, у квітні цього року київські активісти забили на сполох через те, що озеро Синє, яке знаходиться у Подільському районі, останнім часом активно зменшується. На сайті Київської міської ради тоді з'явилася петиція.

Начальник департаменту захисту довкілля Олександр Возний говорив, що у середині вересня буде виконавець робіт, який почне реалізацію проєкту з відновлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: