fbpx
Сьогодні
16:10 21 Бер 2024

В Україні зміниться фінансування вищої освіти: навіщо це рішення

Приймальна комісія КПІ. І сходи, які здолає не кожен

Напередодні Верховна Рада України підтримала законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram-канал віцепрем'єр-міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

У 2022 році Кабінетом Міністрів України було затверджено Стратегію розвитку вищої освіти в Україні, що визначає основні пріоритетні напрями її розвитку до 2032 року.

Серед ключових проблемних питань, на які спрямовано стратегічні заходи, є:

  • недофінансування системи вищої освіти,
  • неефективність самого механізму фінансування із позиції його спроможності забезпечити якісний рівень підготовки фахівців, модернізацію закладів освіти.

Ця проблема супроводжується ситуацією обмеженої дії принципу "гроші ходять за студентом" в контексті вільного вибору ним закладу освіти за формою власності, форми здобуття освіти та освітньої програми із відповідним державним фінансовим забезпеченням.

На початок 2022-2023 н.р. на умовах:

  • державного замовлення навчалися 418,3 тис. здобувачів, що складало 39,7% контингенту,
  • за кошти фізичних та юридичних осіб – 635,5 тис. осіб або 60,3%.

В умовах воєнного та повоєнного відновлення України, що характеризується суттєвим зниженням платоспроможності населення  – спроможність громадян оплачувати здобуття освіти за рахунок власних коштів має прогнозовану тенденцію до зниження.

Відповідно будуть втрачати свої доходи й заклади вищої освіти, які за рахунок цього джерела не тільки забезпечують освітній процес, але і формують потенціал для розвитку закладів, в тому числі для модернізації та відновлення їх матеріально-технічної бази.

Недосконалими є і чинні механізми формування та розподілу державного замовлення.

Яке рішення?

Розширення можливостей закладів вищої освіти залучати кошти в оплату за навчання від здобувачів, враховуючи грантову підтримку та кредитування, дозволить збільшити обсяги власних коштів, забезпечивши тим самим потенціал фінансування розвитку закладів.

Задля цього 20 березня Верховна Рада України підтримала законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам".  Документ ухвалили у першому читанні.

Як це працює?

Очільник відомства пояснив, що студенти отримають більше свободи під час вибору закладів вищої освіти, оскільки не переживатимуть щодо наявності бюджетних місць. Також підвищиться якість освіти, адже університети конкуруватимуть за студентів.

"Це про принцип "гроші ходять за студентом" та гнучку систему співфінансування від держави. Зокрема, будуть гранти, які повністю та частково покривають навчання", — написав Федоров.

У Міністерстві освіти та науки зазначили про ключові зміни, які відбудуться після остаточного ухвалення законопроєкту. До прикладу

  • з'явиться сутнісно новий підхід до бюджетного фінансування вищої освіти в частині планування і прогнозування потреб ринку праці. Зникне принцип, що держава прогнозує і планує потреби ринку праці за всіма спеціальностями на роки вперед;
  • запрацює нова система державного замовлення фахівців для ключових професій (зокрема лікарів, вчителів, військових, інженерів деяких спеціалізацій тощо). Також оновиться механізм максимального забезпечення бюджетного фінансування здобуття вищої освіти всіх вступників;
  • у законопроєкті пропонують збільшити частку вступників, яким надаватимуть фінансову підтримку на навчання. Її абітурієнти отримуватимуть у формі гранта – чіткої суми грошей, яка витрачатиметься на покриття вартості контракту у закладі вищої освіти;
  • сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тисячами гривень, які розподілятимуться за результатами ЗНО/НМТ з коригуванням на коефіцієнт спеціальності.

"У законопроєкті не йдеться, що зменшаться бюджетні асигнування на підготовку фахівців із вищою освітою. Бюджетні кошти розподілятимуться справедливо.

За новою системою, сьогоднішній жорсткий розподіл бюджет/контракт, межа якого часто може залежати від тисячної конкурсного балу ЗНО чи НМТ — має залишитися у минулому", — наголосили у Міносвіти.

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки призупиняє процес об'єднання закладів вищої освіти на період вступної кампанії.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: