fbpx
Сьогодні
11:54 19 Бер 2024

У МОН заявили, що вступники на творчі спеціальності обов’язково складатимуть НМТ

Фото:logoff/Depositphotos

Цього року вступники до вищих навчальних закладів на творчі спеціальності мають обов'язково складати національний мультипредметний тест (НМТ).

Таку заяву зробили в Міністерстві освіти й науки після того, як мистецькі виші на чолі з ректором Національної музичної академії України намагалися домогтися скасування НМТ для їхніх абітурієнтів, пише Рубрика.

У відомстві зазначили, що під час вступу випускники мають підтвердити знання, які отримали у школі.

"Таку вимогу послідовно відстоюють у МОН в межах політики держави з посилення якості вищої освіти.

Здобуття ступеня бакалавра (а отже, вищої освіти) в мистецькому ЗВО – це не лише розвиток творчості. Це також здобуття фундаментальних знань, компетентностей, які передбачені особою, у якої є вища освіта", наголосили в міністрестві.

В установі також додали, що при цьому творчий конкурс все одно матиме найбільший вплив на конкурсний бал.

Його частка складає 60%, тоді як предмети НМТ – по 10% кожний.

"Для вступу на творчі спеціальності (у разі розподілу ваги балів між ТК і НМТ на рівні 60-40) бали з кожного предмета НМТ відіграватимуть невирішальну роль у сумі загального вступного бала, але все ж будуть мати місце, що свідчить про готовність вступника до вищої освіти", – розповіли у відомстві.

У МОЗ підкреслили, що, крім того, складання НМТ дає можливість вступнику подавати заяви не тільки на творчі, але й на всі інші спеціальності.

Водночас для вступу до закладів фахової передвищої освіти на творчі спеціальності НМТ не потрібний.

Детальніше про проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році — за посиланням.

Що відбувалося до цієї заяви МОН

Мистецькі заклади вищої освіти на чолі з ректором Національної музичної академії України Максимом Тимошенком написали листа до МОН 22 лютого 2024 року.

У ньому вони попросили надати дозвіл на вступ до мистецьких закладів вищої освіти лише на основі творчого конкурсу, як це було під час вступної кампанії 2022-2023 років.

"Враховуючи суспільне занепокоєння, просимо відмінити рішення щодо застосування результатів НМТ та ЗНО при вступі до мистецьких закладів вищої освіти для яких передбачено складання вступних випробувань за творчими конкурсами", – йде мова у листі.

Підписанти листа зазначають: "Зауважуємо, що у провідних закладах вищої мистецької освіти Європи єдиною формою вступу є лише творчий конкурс".

Через два тижні, 7 березня, Рада ректорів мистецьких закладів освіти та її голова Максим Тимошенко направили до МОН звернення. У ньому йдеться, що міністерство так і не надало офіційної відповіді на лист мистецьких вишів, в чому Рада вбачає "загрозу майбутнього вступу абітурієнтів".

лист МОН

8 березня міністр освіти Оксен Лісовий відреагував публічно на цей лист у своєму Facebook.

Лісовий зазначив, що "ключове завдання університетів – не набрати якомога більше студентів, а створити всі необхідні умови для здобуття студентами якісної вищої освіти".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: