fbpx
Сьогодні
11:47 19 Бер 2024

Китайський лідер їде до Франції: вперше після пандемії COVID-19 відвідає Європу

Президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться з главою Франції Емманюелем Макроном у Парижі на початку травня. Це буде його перша поїздка до Європи після пандемії COVID-19.

Про це пише Politico, пише Рубрика.

Візит Сі Цзіньпіна збігатиметься в часі з 60-річчям дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном.

Як пише Politico, Сі Цзіньпінь прагне відновити відносини з європейськими країнами, "зіпсовані безлімітним партнерством" Китаю з росією.

За інформацією джерел Politico, Китай намагається переконати Європу дозволити росії взяти участь у мирних переговорах, можливо, у Швейцарії — інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі. Про це також згадував спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей під час свого європейського туру.

Останніми місяцями Китай також намагається змусити Європу "знижувати ризики". Зокрема, Пекін негативно відреагував на безпрецедентне рішення ЄС внести китайські компанії в санкційний список через їхні звʼязки з росією.

Утім, Пекін прагне, щоб європейські інвестиції залишалися на китайському ринку, оскільки місцева економіка зазнає величезного тиску і розхитується нестабільним ринком нерухомості.

Довідка

У лютому Європейський Союз розглядав запровадження нових торговельних санкцій щодо близько двох десятків компаній, які співпрацювали з росією, 3 з яких були китайськими. У разі ухвалення це буде вперше, коли Європа запровадить обмеження для компаній з Китаю за підтримку росії.

Передбачається, що європейським компаніям заборонять торгувати з підсанкційними фірмами. Водночас включення компаній до санкційного списку "не тягне за собою покладення відповідальності на юрисдикцію, в якій вони діють", йдеться в документі.

Раніше ЄС вже пропонував включити до санкційного списку кілька китайських фірм, але ці пропозиції відхилили після протесту деяких країн-членів блоку, а також запевнень з боку Пекіна.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відвідала китайську столицю у квітні 2023 року та застерегла лідера Китаю Сі Цзіньпіна від участі у війні.

"Ми також розраховуємо на те, що Китай не надаватиме жодного військового обладнання, прямо чи опосередковано, росії. Ми всі знаємо, що озброєння агресора суперечило б міжнародному праву. І це значно зашкодить нашим стосункам", — сказала вона.

Питання щодо санкцій проти китайських компаній є надзвичайно важливим для ЄС, оскільки Брюссель вважає Пекін одним з найважливіших торгових партнерів. Зокрема, Китай є найбільшим постачальником для німецьких виробників автомобілів.

Нагадаємо, Китай розгляне можливість участі у мирній конференції, яку нейтральна Швейцарія планує провести у найближчі місяці та яка буде спрямована на припинення війни в Україні.

Що відомо про Глобальний саміт миру

Нагадаємо, Україна вже організувала кілька зустрічей за формулою миру на рівні радників глав держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити якнайбільшу кількість країн до підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Проте дата і місце ще не визначені. Швейцарська сторона вже призначила людину, яка займатиметься питанням організації конференції.

Нагадаємо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: