fbpx
Сьогодні
17:31 05 Бер 2024

Європейські дипломати зустрілись зі спецпредставником Китаю: обговорювали війну в Україні

Спецпредставник Китаю Лі Хуей. Фото: ТАСС

Представники ключових директоратів Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) обмінялися поглядами щодо російської агресивної війни проти України із представником Китаю, спеціальним посланником у справах Євразії Лі Хуеєм.

Як повідомляє Рубрика, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Директори ЄСЗД з питань Східної Європи та Центральної Азії Міхаель Зіберт та з питань Азії й Тихоокеанського регіону Ніклас Кварнстрьом зустрілися із спеціальним посланником уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуеєм у Брюсселі. Делегації ЄС і Китаю обговорили російську агресивну війну проти України та шляхи досягнення справедливого та стійкого миру», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, європейська сторона наголосила, що росія несе повну відповідальність за неспровоковану та невиправдану агресію, та підкреслила, що повага до принципів Хартії ООН та суверенітету та територіальної цілісності України мають бути основою будь-якого остаточного врегулювання. Представники ЄС особливо підкреслили, що російська війна є екзистенційною загрозою для європейської безпеки, і що позиція Китаю стосовно цієї війни має суттєвий вплив на його двосторонні відносини з ЄС. При цьому Європейський Союз зберігає рішучість підтримувати Україну до перемоги, чого б це не було варто.

Європейська сторона привітала запланований візит Спеціального посланника уряду КНР до Києва, та висловила сподівання, що цей візит надасть можливість для змістовних контактів між Китаєм та Україною, після більш ніж двох років від початку російської агресії.

«ЄС очікує, що Китай, як постійний член Ради Безпеки ООН, буде відігравати конструктивну роль, та використає всі можливості для підтримання та просування (положень – ред.) Хартії ООН та міжнародного права. Сторона ЄС … очікує, що Китай закличе Росію поважати принципи суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, негайно та безумовно вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – наголошується в оприлюдненій інформації.

При цьому сторона ЄС довела до китайської сторони серйозні занепокоєння, які також пролунали під час саміту ЄС-Китай 7 грудня 2023 року, стосовно значної кількості технологій подвійного використання та елементів високих технологій, які були експортовані з Китаю для російського військово-промислового комплексу. У цьому контексті, ЄС закликав Китай здійснити ефективні кроки в межах своєї юрисдикції для стримування потоку таких найбільш чутливих технологій.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 3 березня спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей прибув до столиці рф, почавши свою другу поїздку до Європи з метою врегулювання війни в Україні. У межах туру він також відвідає Україну, Польщу та Німеччину.

Довідка

Спеціальний представник Китаю вже приїжджав до Києва та москви у травні 2023 року в межах європейського туру з метою просування плану Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни. Китайський дипломат прибув через три тижні після телефонної розмови Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Відправлення спеціального представника до України та "суміжних держав" Сі Цзіньпін анонсував під час розмови із Зеленським. Ним став Лі Хуей — спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії та колишній посол країни в росії.

Дипломату цьогоріч виповнилося 70 років. У 1980-х роках він служив у посольстві Китаю в СРСР, а наприкінці 1990-х був послом у Казахстані. Він також був заступником міністра закордонних справ Китаю, а з 2009 до 2019 року обіймав посаду посла КНР у Москві. Лі Хуей вільно розмовляє російською.

Глава рф володимир путін у травні 2019 року навіть нагородив Лі Хуея "Орденом Дружби" "за заслуги у зміцненні дружби та співпраці між народами".

Зазначимо, що раніше Китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями, які були викладені у 12 пунктах.

Зеленський не вважає пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні мирним планом, проте бачить в них деякі позитивні речі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: