fbpx
Сьогодні
16:21 18 Бер 2024

Рада міністрів закордонних справ ЄС схвалила €5 мільярдів на військову підтримку України, - МЗС

English version here

На засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС ухвалено остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. У засіданні взяв участь глава МЗС України Дмитро Кулеба

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України, пише Рубрика.

Міністр висловив вдячність колегам за цей крок, а також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

"Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення", – сказав Кулеба.

Глава МЗС України наголосив, що погрози росії на адресу членів НАТО і ЄС свідчать про те, що російський диктатор прагне розширювати агресію. Підтримка України є єдиним способом завадити цим планам.

"Український солдат — єдина надія Європи на збереження миру. Не повинно бути жодних обмежень чи затримок у забезпеченні українських військових усім, чого вони потребують, щоб зламати хребет російським окупаційним військам на українській землі", – наголосив Кулеба.

Міністр привітав ініціативу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. На його переконання, союзники мають також знайти необхідні правові підстави та політичну волю для використання не лише доходів, але й самих активів.

Зазначається, що Україна хоче до кінця року, окрім чеської ініціативи з постачання боєприпасів, реалізувати ще дві подібні і вже працює з партнерами щодо їх фінансування.

Очільник МЗС також повідомив, що, окрім чеської, є також інші ініціативи. Одна з них обговорювалася під час зустрічі у Вільнюсі міністрів закордонних справ України, країн Балтії та Франції. За словами Кулеби, він закликав «уже сьогодні» почати збирати гроші і на неї.

"Чеська ініціатива – це добре, але недостатньо. Тому сьогодні закрили фінансове питання чеської ініціативи, а завтра вже повинні закривати фінансові питання інших подібних ініціатив. Вони є, і ми про них знаємо. Єдине, чого бракує для їх реалізації, – це фінансового ресурсу", – зауважив міністр.

Як повідомлялось раніше, Міністри закордонних справ Євросоюзу на своїй зустрічі розглянуть використання прибутків від російських заморожених активів та збільшення Європейського фонду миру на 5 млрд євро для підтримки України.

Нагадаємо, Комітет постійних представників ЄС на рівні послів погодив 13 березня додаткове фінансування для Європейського фонду миру та створення в рамках цього інструменту спеціалізованого фонду для надання військової допомоги для України в обсязі 5 мільярдів євро протягом поточного року.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: