fbpx
Сьогодні
09:50 12 Бер 2024

Перемогу "20 днів у Маріуполі" вирізали з міжнародної телеверсії "Оскару"

English version here

Зі скороченої міжнародної телеверсії "Оскару" організатори вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій переміг фільм "20 днів у Маріуполі" українського режисера Мстислава Чернова.

Про це повідомляє "Суспільне Мовлення", передає Рубрика.

Як зазначається, сьогодні, 11 березня, був запланований показ міжнародної скороченої версії.

Проте після отримання матеріалів для трансляції від організаторів видання виявило, що нагородження "20 днів у Маріуполі" відсутнє. Водночас також немає деяких інших категорій.

Згідно з повідомленням, команда "Суспільного" висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited.

Замість скороченої версії для українських глядачів "Суспільне Культура" покаже повну версію, що була в прямому ефірі в ніч проти 11 березня.

При цьому, виконавчий продюсер телеканалу"Суспільне Культура" Лук'ян Галкін прокоментував цей інцидент, заявивши, що було направлено протест "Діснею".

"Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", де справедливу нагороду здобула стрічка «20 днів у Маріуполі». Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії "Оскар". Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту", — зазначив Галкін.

Обов'язково переглянути

Світові лідери привітали режисера Мстислава Чернова з отриманням премії та радять переглянути фільм.

"20 днів у Маріуполі" обов'язковий до перегляду. Вітаємо Мстислава Чернова та всіх, хто зняв цей фільм, щоб світ побачив воєнні злочини Росії в Україні", – написала осол США в Україні Бріджит Брінк.

Також президентка Молдови Майя Санду та глави МЗС Естонії та Литви радять фільм "20 днів у Маріуполі".

"Вітаємо, Україно, з першою перемогою на "Оскарі". "20 днів в Маріуполі" – це абсолютно обов'язковий до перегляду фільм, який безстрашно розкриває сувору реальність повномасштабного вторгнення Росії в Україну та надає потужну протиотруту проти її пропаганди", – написала Санду.

Свій захват фільмом також висловив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна, написавши у соцмережі Х, що цей "Оскар" заслужений, бо стрічка показує нам болісні моменти історії".

"20 днів у Маріуполі" – це фільм, який обов'язково треба побачити, ще одне нагадування та крупний план того, як виглядає жорстока та нелюдська війна Росії", – написав Цахкна.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав "20 днів у Маріуполі" найкращим документальним фільмом цього року.

"(Фільм – ред.) обов'язковий до перегляду для всіх, хто хоче знати, як виглядає російський "мир". Подивіться його і зрозумійте, чому Україна ніколи не здасться", – написав Ландсбергіс у соцмережі X.

Нагадаємо, фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" про облогу Маріуполя російськими військами у лютому-березні 2022 року отримав премію "Оскар" у категорії "Найкращий документальний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Також повідомлялось, що стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) в категорії "Найкращий документальний фільм".

Окрім того, фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав нагороду Гільдії режисерів Америки (DGA Awards).

Зазначимо, що стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом українського прокату.

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс"-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: