fbpx
Сьогодні
20:23 12 Бер 2024

Білий дім оголосив про виділення Україні нового пакету допомоги на 300 млн доларів

Адміністрація США офіційно оголосила про виділення Україні допомоги у сфері безпеки й оборони на загальну суму $300 мільйонів, який включає ракети для HIMARS, артилерійські боєприпаси та інше озброєння.

Про це оголосив представник Білого дому Джейк Салліван, повідомляє Рубрика, посилаючись на його брифінг для преси.

"Сьогодні за дорученням президента Байдена я оголошую терміновий пакет безпекової допомоги на 300 мільйонів доларів зброї та обладнання для нагальних потреб України. Це можливо завдяки непередбаченій економії коштів за контрактами, укладеними Міністерством оборони для заміни озброєння, яке ми вже надіслали Україні раніше", — сказав він.

За словами Саллівана, новий пакет військової допомоги Україні, серед іншого, буде містити снаряди для артилерії та ракети GMLRS до HIMARS.

"До нього входять артилерійські снаряди, ракети GMLRS для HIMARS. Це те, що Україні дуже необхідно, аби втримати лінії фронту під російськими атаками та відбити російський наступ на сході та інших ділянках фронту", — сказав радник Байдена.

Водночас у Білому домі звернулися до Конгресу США з закликом якомога швидше ухвалити законопроект про виділення фінансування на підтримку України. Салліван повторив слова президента США Джо Байдена про те, що "час спливає" і допомога Україні потрібна прямо зараз.

Це перший пакет військової допомоги Україні від США з грудня 2023 року.

New York Times і посиланням на офіційних представників США зазначає, що новий пакет допомоги — в кращому випадку тимчасовий захід. За словами одного чиновника, це імпровізоване рішення допоможе стримати наступ російських військ лише на кілька тижнів.

Видання Politico, посилаючись на чиновників у Білому домі, писало, що Україна може отримати ракети дальністю 160 км із касетним зарядом усередині.

Раніше 12 березня інформаційне гентство Reuters повідомило, що Сполучені Штати вперше за кілька місяців готуються оголосити про пакет військової допомоги Україні. Кошти на цей пакет візьмуть із кредитів, які повернули Пентагону за нещодавні закупівлі.

Новий пакет виділили на тлі затримки більшого пакета допомоги на 60 мільярдів, ухвалення якого блокують республіканці в Палаті представників.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, що США вже кілька місяців не можуть схвалити нове фінансування допомоги Україні. Через це постачання озброєння нашим захисникам від американців призупинено.

Однак 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Пізніше конгресмен-республіканець Браян Фітцпатрік представив інший двопартійний документ, який він назвав компромісним, включивши до нього питання кордону. Законопроєкт передбачає скорочене фінансування в порівнянні із сенатською версією. Зокрема, в цьому документі для України виділяється $47 млд.

27 лютого президент США Джо Байден зустрівся із лідерами Конгресу США щодо питання допомоги Україні й наголосив, що бездіяльність Конгресу спричинила жахливі наслідки.

А 7 березня, Глава Білого дому виступив зі зверненням до Конгресу, під час якого, зокрема, згадав війну росії проти України та вчергове закликав надати Києву додаткове фінансування.

Частина Республіканської партії США разом зі спікером Палати представників Майком Джонсоном почали розробку власного варіанту пакета допомоги для України.

У бюджетному запиті президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена на 2025-й фінансовий рік передбачили 1,5 мільярда доларів на протидію агресії Кремля, з них 482 мільйони доларів – для України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: