fbpx
Сьогодні
15:20 11 Бер 2024

Столтенберг заявив, що Україна зараз ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли

English version here

Фото: AFP VIA GETTY IMAGES

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що Україна зараз ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше. І це показує стратегічну помилку російського диктатора володимира путіна, яку він зробив, вторгнувшись в країну.

Таку думку висловив генсек НАТО Єнс Столтенберг, передає Рубрика з посиланням на трансляцію церемонії підняття прапора Швеції біля штаб-квартири Альянсу.

"Україна стане союзником НАТО. Питання не "якщо", а "коли" стане", – сказав він.

За словами генсека НАТО, Україна зараз ближче до членства, ніж будь-коли раніше, і це також демонструє велику стратегічну помилку, яку зробив президент РФ Володимир Путін, коли вторгся в Україну.

"Бо, як ви пам'ятаєте, його метою було не дати Україні рухатися у бік НАТО і ЄС. Він зажадав, щоб Альянс зробив заяву, фактично підписало договір з Росією про те, що не повинно бути подальшого розширення НАТО за рахунок будь-якої країни Європи. А зараз він отримав протилежне. Він хотів менше НАТО, він отримує більше НАТО, більше військової присутності НАТО у східній частині нашого Альянсу. Фінляндія та Швеція є повноправними членами, а Україна ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше", – констатував він.

Нагадаємо, у грудні минулого року президент США Джо Байден заявив, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, однак спочатку їй потрібно здобути перемогу у війні.

Що відомо про вступ України до НАТО

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

А вже у 2023 році у Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Також у Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів НАТО та до кінця 2023 року ще планують запровадити близько 200 стандартів Північноатлантичного Альянсу.

Нещодавно Міністерство оборони за стандартами НАТО створило дворівневу систему закупівель.

Загалом у Північноатлантичному альянсі існує 1135 стандартів, Україна станом на кінець листопада 2023 року впровадила близько чверті з них.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: