fbpx
Сьогодні
19:23 10 Бер 2024

Рішення для відбудови: Україна отримає від Литви допомогу на відновлення шкіл та дитсадків

English version here

Міністерка фінансів Литви Гінтаре Скайсте під час свого візиту до Києва анонсувала, що Литва виділить 5 млн євро на підтримку реконструкції й адаптації зруйнованих українських шкіл, дитячих садків та на встановлення в них укриттів.

Про це повідомляє литовське видання LRT, пише Рубрика.

У чому проблема?

Станом на лютий 2023 року садочки, школи та інші навчальні заклади постраждали на $8,9 млрд. Це 6,2% від загальної суми збитків інфраструктурі.

За даними Міністерства освіти і науки України, станом на лютий 2023 року росіяни зруйнували або пошкодили 1702 школи та 1069 дитсадків.

261 школа та 127 дитсадків в Україні повністю зруйновані внаслідок російських обстрілів і не підлягають відновленню.

Усього від російських обстрілів постраждали 10% освітньої інфраструктури України.

Яке рішення?

Тому на підтримку реконструкції й адаптації зруйнованих українських шкіл, дитячих садків та на встановлення в них укриттів Литва виділить 5 млн євро.

Як це працює?

Гінтаре Скайсте приїхала для зустрічі з Сергієм Марченком, міністром фінансів України, та з головою Національного банку Андрієм Пишним.

Зустріч була присвячена обговоренню щодо відновлення України та інвестиціям Литви в цей процес.

Під час візиту пані Скайсте також відвідала дитячий садок в Ірпіні, відбудований за литовські кошти та обладнаний укриттям, яке відповідає всім вимогам безпеки.

За словами литовської міністерки, Європейський союз повинен забезпечити військову та фінансову підтримку країні, яка бореться з російської жорстокістю.

"У міру того, як затримується допомога від США, швидке виділення коштів ЄС стає життєво важливим – перші €4,5 млрд мають надійти до України вже у березні", – зазначила Гінтаре Скайсте.

Допомога від Литви

Нагадаємо, у січні під час візиту президента Володимира Зеленського, Литва схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро. Уже в січні вона відправить боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому – бронетранспортери M577.

Зокрема Україна та Литва домовилися про спільне виробництво дронів і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість" розпочинає стратегічне партнерство із чотирма литовськими компаніями.

До того ж у Литві заявили про готовність України частково перенести виробництво дронів на територію їх країни. Даний крок розглядається, як взаємовигідна співпраця та підготовка західних сусідів до можливих військових загроз.

Також на початку лютого Литва доставила в Україну чергову партію озброєння у рамках військової допомоги. Зокрема, до неї увійшли снаряди для протитанкових гранатометів Carl Gustaf.

Окрім того, Міністерство освіти, науки та спорту Литви запропонувало продовжити на рік термін, протягом якого українським біженцям, які влаштувалися тут на роботу, не треба буде володіти литовською мовою. 

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: