fbpx
Сьогодні
13:13 09 Бер 2024

Зеленський в Стамбулі передав Ердогану список полонених українців, також провів зустріч із представниками оборонних компаній

English version here

Фото: ОПУ

У межах робочого візиту до Турецької Республіки президент України Володимир Зеленський провів зустріч із представниками турецького оборонно-промислового комплексу, а також під час зустрічі передав своєму турецькому колезі Реджепу Таїпу Ердогану список громадян України, яких росія утримує в полоні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс Глави держави, заяву Зеленського на пресконференції за підсумками зустрічі з Ердоганом.

Український лідер розповів, що в оборонній сфері на всіх рівнях досягли домовленостей про спільні проєкти.

"Я провів зустріч із представниками оборонно-промислового комплексу Туреччини – ми готові рухатися максимально оперативно в реалізації всього того, що обговорювалося між нами. Я дуже задоволений розмовою з оборонними компаніями, а отже, і тими результатами, які будуть. Я впевнений, що вони будуть сильними", зазначив Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ у Стамбулі.

Президент наголосив, що Україна готова швидко розв'язувати питання щодо економічної співпраці з Туреччиною, зокрема у відбудові нашої країни, а також сприяти реалізації двосторонніх угод.

"Україна й Туреччина разом посилюють і одна одну, і весь наш регіон. Ми працюємо заради спільного виробництва зброї, яке зміцнить наш регіон. Вже в Україні є представники турецького бізнесу. Це наш стратегічний напрям співпраці – більше сили для наших народів", – додав Глава держави.

Окрім того, Глава держави розповів, що передав своєму турецькому колезі Реджепу Таїпу Ердогану список громадян України, яких росія утримує в полоні.

За словами Зеленського, завдяки посередництву Туреччини Україна вже досягла "значних результатів" у звільненні полонених українців. Тож за підсумками сьогоднішньої зустрічі президент сподівається продовження цих зусиль.

У списку, який він передав турецькому президенту, є кримські татари, яких росія репресувала та утримує у в'язницях. Зокрема, мова йде про Нарімана Джеляла, Леніє Умерову та Сервера Мустафаєва.

"Маємо звільнити їх усіх: і воїнів, і цивільних. І тих, хто був захоплений, захищаючи свій народ, і тих, хто зазнає російських репресій тільки через те, ким він чи вона є — українці, кримські татари, усіх", — сказав Зеленський.

Про візит Зеленського в Туреччину

8 березня Володимир Зеленський прибув із візитом до турецького міста Стамбул. Він уже відвідав корвет Військово-Морських Сил ЗСУ, який Туреччина виготовила для України. Зеленський присвоїв судну ім'я гетьмана Івана Виговського.

Під час зустрічі зі своїм турецьким колегою президент наголосив на зацікавленості в зміцненні двосторонньої співпраці та спільного виробництва з турецькими оборонними компаніями.

Варто нагадати, що у місті Васильків Київської області вже почали спільно з Туреччиною будувати завод для виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Окрім того, Україна потребує допомоги Туреччини у звільненні українських військовополонених і всіх людей, включно з кримськими татарами, які перебувають у російському полоні.

Своєю чергою Ердоган хоче провести мирний саміт у своїй країні. На ньому начебто також мають бути й представники росії. Зеленський відреагував на формат, запропонований Ердоганом. За його словами, Україна не бачить представників росії на цьому саміті.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: