fbpx
Сьогодні
Фото 17:31 08 Бер 2024

Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Івана Виговського новому корвету, який будує Туреччина для України

Фото: Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Івана Виговського корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Про це йдеться в указі президента, повідомляє Рубрика.

 

Відтепер офіційною назвою цього корабля є «Гетьман Іван Виговський». Таке перейменування відбулося з метою відновлення історичних традицій національного війська та увічнення пам'яті гетьмана Війська Запорозького Виговського, йдеться в документі. Цей корабель для України виготовила Туреччина.

Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Івана Виговського корвету

Фото: Укрінформ

Під час свого візиту до Туреччини Зеленський зазначив, що невдовзі цей корвет з'явиться у територіальних водах України. Він подякував турецькому президентові Реджепу Таїпу Ердогану, а також оборонним компаніям України та Туреччини за участь у спорудженні цього корабля.

Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Івана Виговського корвету

Фото: Укрінформ

Нагадаємо, 8 березня Володимир Зеленський прибув із візитом до турецького міста Стамбул. Зокрема, він планує зустрітися зі своїм турецьким колегою Ердоганом.

Як повідомляла Рубрика, у ході візиту Президента Володимира Зеленського в Туреччину йтиметься про:

  • Формулу миру,
  • організації Саміту миру,
  • безпеку судноплавства в Чорному морі,
  • глобальну продовольчу стабільність,
  • звільнення українських полонених і політичних вʼязнів, які утримуються російською державою.
Програма візиту розпочинається з відвідання корвета "Гетьман Іван Мазепа" для Військово-морських сил ЗСУ, який будується на верфі неподалік Стамбула.

Корвет типу Ada

Корвет Ada — це тип протичовнових корветів прибережної зони. Такі кораблі є частиною проєкту MILGEM, розроблених в першу чергу для ВМС Туреччини. Для себе Анкара уже виготовила 4 таких кораблі.

Туреччина займалася виготовленням такого типу корветів і для України. Так, 2 жовтня 2022 року на воду спустили український корвет «Гетьман Мазепа», який став першим кораблем такого класу для Військово-Морських сил України.

Нагадаємо, будівництво корвета типу "Ада" для ВМС ЗСУ було розпочате у квітні 2021 року. Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗСУ. Через війну, розпочату Росією проти України, відправка корвета була відтермінована.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: