fbpx
Сьогодні
15:33 08 Бер 2024

Зеленський прибув із офіційним візитом до Туреччини

English version here

Фото ілюстративне: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Стамбулу. Увечері очікується його зустріч з турецьким главою Реджепом Таїпом Ердоганом.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на місцеве видання Al Ain Turkce.

Згідно з даними видання, літак із президентом України, а також його оточенням приземлився в аеропорту Стамбулу імені Ататюрка.

Також його супроводжував міністр оборони Рустем Умєров.

Президента, а також його оточення, зустрів представник Міністерства закордонних справ Мехмет Захит Узун.

Зустріч Зеленського та його турецького колеги очікується о 18:00 за київським часом.

Програма візиту розпочинається з відвідання корвета "Гетьман Іван Мазепа" для Військово-морських сил ЗСУ, який будується на верфі неподалік Стамбула.

У порядку денному візиту – двостороння зустріч Президента України Володимира Зеленського з Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, а також зустріч української та турецької делегацій в розширеному форматі.

Зустріч Зеленського та його турецького колеги очікується о 18:00 за київським часом.

Окрім того, Президент України зустрінеться із представниками турецьких оборонних компаній.

Після двосторонньої зустрічі президентів запланована спільна пресконференція.

Головною темою зустрічі буде війна на території України. Зокрема сторони порушать питання відновлення дії угоди про зерновий коридор.

Як повідомляла Рубрика, у ході візиту Президента Володимира Зеленського в Туреччину йтиметься про:

  • Формулу миру,
  • організації Саміту миру,
  • безпеку судноплавства в Чорному морі,
  • глобальну продовольчу стабільність,
  • звільнення українських полонених і політичних вʼязнів, які утримуються російською державою.

Нагадаємо, будівництво корвета типу "Ада" для ВМС ЗСУ було розпочате у квітні 2021 року. Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗСУ. Через війну, розпочату Росією проти України, відправка корвета була відтермінована.

Позиція Туреччини щодо війни

Варто зазначити, що влада Туреччини займає нейтральну позицію щодо війни рфпроти України. Анкара заявляє, що підтримує суверенітет України, при цьому прямо не засуджує москву.

На початку повномасштабної війни у Стамбулі проходили переговори між Україною та росією, але це не принесло значних результатів. Також Туреччина була посередником у створенні "зернового коридору" та декількох обмінах полоненими.

Нещодавно президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що його країна продовжує добиватися посередництва між Україною та рф, а глава МЗС Туреччини сказав про необхідність "припинення вогню".

Як повідомлялось раніше, з огляду на можливий візит глави кремля володимира путіна до Туреччини для обговорення нової "зернової ініціативи" щодо експорту українського зерна Чорним морем, в ЄС нагадали Анкарі про Римський статут та про зобов'язання країни, яка ратифікувала цей документ, виконати ордер на арешт російського президента.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: